Kuchnia włoska słynie z przepysznych, kremowych deserów. Jednym z nich jest właśnie Panna Cotta (z wł. gotowana śmietanka). Ten tradycyjny śródziemnomorski specjał przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy odrobina żelatyny, mleka, cukru i wody. Nie ma chyba prostszego przepisu!
Składniki:
250 ml śmietany kremówki (30%), 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 50 g cukru, 1 szklanka mleka, mrożone truskawki lub maliny, ewentualnie gotowy mus owocowy
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Wlej śmietanę do dużego garnka. Dodaj cukier, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Tak przygotowaną masę wymieszaj dokładnie z żelatyną, po czym przelej ją do filiżanek. Gdy śmietanka przestygnie, włóż ją do lodówki na około 5-6 godzin.
Gotowy deser wyłóż na talerzyk i polej zmiksowanymi truskawkami lub musem owocowym.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ i CUKINIĄ (Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt!)
Zrobisz je z łatwością.
Przepis na zimowe kakao: Cynamon, miód & imbir tworzą jego wyjątkowy charakter!
Aromatyczne & rozgrzewające, czyli idealne na początek listopada!