Truskawkowe sushi to wyrafinowana i lekka przekąska, w sam raz na leniwe garden party. Jej przyrządzenie może wydawać się trudnym zadaniem, ale wbrew pozorom ten bardzo egzotyczny przysmak jest prosty w przygotowaniu. Gwarantujemy, że nasz przepis przypadnie do gustu nawet kulinarnym laikom!
Składniki:
Na początek wypłucz starannie japoński ryż, zalej go wodą i pozostaw na 30 minut, aby nabrał jasnego koloru. Następnie przesyp go do czystego garnka i zalej 1/2 szklanki wody. Całość gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia na kwadrans.
W tym czasie w małym rondelku zagotuj syrop z octu, cukru oraz soli i tak przygotowany płyn wlej do ryżu. Następnie matę do zwijania sushi przykryj folią aluminiową i poukładaj na niej plastry wędzonego łososia. Na ich wierzch nałóż cienką warstwę ryżu, pastę wasabi oraz kawałki imbiru. Na koniec dodaj truskawki, zwiń matę w rulonik i włóż całość do lodówki. Upraż sezam, obtocz w nim schłodzone sushi i pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.
Danie podawaj na drewnianych talerzykach.
Smacznego!
Krystyna Podolska
Zobacz także:
Hamburger zdrowszy niż sałatka?
Okazuje się, że nierzadko wpadamy w pułapkę zdrowego odżywiania, sądząc niesłusznie, że sałatka zawsze jest lepsza od tłustej kanapki, niezależnie od swojego składu.
Przepisy kulinarne: Letnie Brownies
Wiosenno-letnia wariacja na temat czekoladowo-czekoladowego ciasta Brownie.
--