Tanio & szybko & smacznie: Proste przepisy na GRZANKI w każdej postaci - YUMMY!

18 Sierpnia 2012

Zrobisz je błyskawicznie, a składniki kupisz za grosze. Do dzieła.

Grzanki

Grzanki sprawdzą się w wielu sytuacjach. Można je podać na śniadanie, lunch, obiad, kolację… Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę. Grzanki najlepiej przyrządzić z pieczywa tostowego lub kromek bułek pszennych bądź chleba. Zapieka się je w piekarniku lub tosterze. Lubimy je, bo są chrupiące i często ratują sytuację, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Najlepiej ozdabiać je posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.

Grzanki w papilotach

Składniki: 8 kromek bułki paryskiej, 2 łyżki masła, 4 plastry szynki, 4 łyżki startego ostrego żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz

Wykonanie: kromki cienko posmarować masłem. Jajka rozkłócić, wymieszać z serem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki posmarowane od spodu masłem ułożyć na folii aluminiowej, na każdą nałożyć łyżkę masy jajecznej, plaster szynki, znowu masę jajeczną. Przykryć drugą kromką posmarowaną z wierzchu. Zawinąć szczelnie dwa brzegi folii, a na obu końcach skręcać je tak, aby całość wyglądała jak duży cukierek. Tak przygotowane grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na kwadrans (około 220 stopni). Grzanki podawać w folii.

Grzanki z szynką

Składniki: 8 kromek bułki paryskiej, 8 plastrów żółtego sera edamskiego, 4 plastry szynki, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki zmieszanych przypraw: bazylii, tymianku, oregano

Wykonanie: cztery kromki bułki posmarować masłem. Na każdej z nich ułożyć plaster sera i posypać ziołami, następnie plaster szynki i znów posypać ziołami, na to plaster sera, a na wierzchu drugą kromkę bułki posmarowaną stroną do środka. Tak przygotowane kanapki ścisnąć i smażyć na średnim ogniu po cztery minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (20)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-20 09:52:16

Bardzo dziekuje za przepis, juz teraz wiem co zjem na sniadanie ;) yummyyyyyy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-19 21:03:08

Nie wiedziałam, że chleb ma miąższ ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-19 22:19:39

a co ma oprócz skórki??? bosh czasami wypowiedzi na papilocie az bolą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-19 15:09:00

YUMMY... masakra... jakby nie można było napisać pycha czy coś...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-19 12:33:46

ilovecooking92.blogspot.com

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 22:18:31

co to bułka paryska?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 23:02:15

Angielka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 23:45:10

weka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-19 15:39:18

długa bułka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 22:07:14

świetne, niedlugo dacie przepis na chleb z maslem.... albo wesja dla zaawansowanych chleb z masem i serem.... extra

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 23:51:08

ojej, znalazła się taka co je same wysublimowane dania

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 22:06:05

rzeczywiscie, zrobienie grzanki wymaga instruktazu i podania przepisu. ogarnijcie sie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 13:22:51

jajka rozkłócić o.O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 13:45:29

no a co byś chciała z nimi zrobić?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 13:49:43

wymieszać np?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 15:26:47

rozbić...?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 17:03:24

to dość często używany zwrot, moja babcia mówi pokłócić :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 20:19:30

rozbełtać/roztrzepać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 23:04:39

Rozbić to pierwszy etap, rozkłócenie to zupełnie inna czynność. Wymieszać - jeżeli więcej niż jeden składnik. Rozbełtać jest dość wulgarne, może być od biedy to roztrzepać, ale rozkłócić jajka to już utarty zwrot. Smutne, że dzisiejsze dzieciaki nie znają własnego języka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-18 12:34:06

nic ciekawego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz