Grzanki sprawdzą się w wielu sytuacjach. Można je podać na śniadanie, lunch, obiad, kolację… Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę. Grzanki najlepiej przyrządzić z pieczywa tostowego lub kromek bułek pszennych bądź chleba. Zapieka się je w piekarniku lub tosterze. Lubimy je, bo są chrupiące i często ratują sytuację, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Najlepiej ozdabiać je posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.
Składniki: 8 kromek bułki paryskiej, 2 łyżki masła, 4 plastry szynki, 4 łyżki startego ostrego żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz
Wykonanie: kromki cienko posmarować masłem. Jajka rozkłócić, wymieszać z serem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki posmarowane od spodu masłem ułożyć na folii aluminiowej, na każdą nałożyć łyżkę masy jajecznej, plaster szynki, znowu masę jajeczną. Przykryć drugą kromką posmarowaną z wierzchu. Zawinąć szczelnie dwa brzegi folii, a na obu końcach skręcać je tak, aby całość wyglądała jak duży cukierek. Tak przygotowane grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na kwadrans (około 220 stopni). Grzanki podawać w folii.
Składniki: 8 kromek bułki paryskiej, 8 plastrów żółtego sera edamskiego, 4 plastry szynki, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki zmieszanych przypraw: bazylii, tymianku, oregano
Wykonanie: cztery kromki bułki posmarować masłem. Na każdej z nich ułożyć plaster sera i posypać ziołami, następnie plaster szynki i znów posypać ziołami, na to plaster sera, a na wierzchu drugą kromkę bułki posmarowaną stroną do środka. Tak przygotowane kanapki ścisnąć i smażyć na średnim ogniu po cztery minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.
Składniki: 4 kromki chleba tostowego, ok. 20 dag krewetek z puszki, 5 dag pieczarek, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, 2 jajka, sok z cytryny, curry, łyżka posiekanego szczypiorku, sól
Wykonanie: kromki chleba opiec na jasnozłoty kolor. Posmarować masłem. Krewetki osączyć, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczone i opłukane pieczarki cienko poszatkować. Krewetki i pieczarki wymieszać z bułką tartą i lekko rozkłóconymi jajkami. Przyprawić do smaku solą i curry. Na kromkach chleba rozsmarować przygotowaną masę. Zapiekać w nagrzanym (180 stopni) piekarniku przez 10 minut. Grzanki podawać posypane szczypiorkiem.
Składniki: 8 kromek bułki paryskiej, 20 dag pieczarek, 5 dag cebuli, 2 łyżki masła, pół łyżki mąki, 4 łyżki śmietany, jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie: pieczarki oczyścić, dobrze opłukać, osączyć. Pokroić w paski, dodać obraną cebulę pokrojoną w piórka oraz 2 łyżki masła. Całość dusić. Gdy pieczarki zrobią się miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować. Zaciągnąć jajkiem (rozkłócić jajko, dodając sos powstały w wyniku duszenia i bardzo powoli wlać na ogień, aby się nie ścięło). Przyprawić do smaku solą i pieprzem – masa powinna być gęsta. Kromki bułki posmarować z obu stron resztą masła i zrumienić na blaszce. Ułożyć na nich porcje masy pieczarkowej, a powierzchnię wyrównać. Zapiekać przez kilka minut w nagrzanym (180 stopni) piekarniku. Podawać posypane natką.
Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 2 łyżki masła, 8 plastrów żółtego sera podlaskiego, sproszkowana papryka
Wykonanie: kromki chleba opiec w tosterze. Następnie każdą kromkę posmarować masłem i przykryć dwoma plastrami żółtego sera, układając je na krzyż. Posypać papryką. Zapiekać w gorącym (180-200 stopni) piekarniku, aż ser się roztopi.
Składniki: 4 kromki chleba, 4 jajka, 4 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz
Wykonanie: z kromek chleba wydrążyć miąższ, pozostawiając skórki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie ułożyć „ramki” ze skórek chleba i przyrumienić je z obu stron. W każdą „ramkę” ostrożnie wbić po jednym jajku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy jajka się zetną, grzanki zdjąć z patelni i podawać od razu posypane posiekanym szczypiorkiem.
Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 3 łyżki masła, duże winne jabłko, 4 plasterki szynki, 4 plasterki żółtego sera ementalskiego
Wykonanie: kromki chleba opiec na jasnozłoty kolor. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na grube krążki i obsmażyć na maśle (łyżka), aby lekko zmiękły. Kromki chleba posmarować resztą masła. Na środku każdej z nich ułożyć krążek jabłka, a na nim plaster szynki. Na wierzch położyć ser. Zapiekać przez 5-8 minut w średnio nagrzanym (160-180 stopni) piekarniku.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wypróbuj nasze przepisy na pyszne ciasta i ciasteczka.
Przepisy na mały i duży apetyt.