Przygotowywanie jedzenia, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce, to najczęstszy sposób na szybkie danie. W ten sposób oszczędzamy sporo czasu, a przy okazji poznajemy wiele nowych potraw, o których nie miałyśmy wcześniej pojęcia. Zobacz pomysły na śniadania, obiady i desery w kubku, które urozmaicą twoją dietę.
Quiche
Idealnym rozwiązaniem na śniadanie jest mała tarta przygotowywana w kubku. Kruchy placek jest nie tylko pożywny, ale i bardzo smaczny. W dodatku łatwo go przygotować.
Składniki:
1 jajko
1,5 łyżki mleka
Sól i pieprz
Bułka pszenna lub żytnia
2 łyżeczki kremowego serka topionego
Plaster szynki prosciutto
Świeży tymianek
Musztarda Dijon
Sposób przygotowania:
wymieszaj w kubku jajko i mleko za pomocą widelca. Następnie dodaj soli i pieprzu. Połam chleb na drobne kawałki i wymieszaj z kremowym serkiem. Potem pokrój szynkę i dodaj tymianku. Wszystko wrzuć do kubka i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Gotowe!
Muffinka light w kubku
Będzie świetną i lekką przekąską w ciągu dnia, a co ważniejsze, przygotujesz ją naprawdę szybko.
Składniki:
¼ filiżanki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łużeczka cynamonu1 łyżeczka oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w kubku wszystkie składniki i podgrzewaj przez około minutę. Po wystudzeniu możesz zabierać się do jedzenia!
Omlet
Jeśli marzy ci się pyszny omlet, możesz go szybko przygotować w domu. Otrzymasz wysokobiałkowy posiłek, którego przygotowanie w kubku zajmie ci mniej niż 5 minut.
Składniki:
2-3 jajka
Plaster szynki
Łyżka salsy
Łyżka rozdrobnionego sera
Pieprz, sól
Łyżka oliwy w sprayu
Sposób przygotowania:
Aksamitne ciasto
Poza śniadaniem w kubku możesz przygotować również szybki i wspaniały deser.
Składniki:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Pół łyżki kakao
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maślanki
1 łyżeczka mleka
½ łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w dużym kubku, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podgrzewaj w mikrofalówce przez minutę. Wyjmij z urządzenia i odstaw na 30 minut, aby produkty mogły się ściąć. Na koniec ozdób ciasto bitą śmietaną.
Wegańskie ciasto bananowe
Jeśli jesteś weganką lub nie tolerujesz laktozy, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
2 łyżki sojowego lub migdałowego mleka
¼ łyżeczki wanilii
1 łyżka oleju
½ banana
Szczypta soli i cynamonu
Łyżka cukru
1/3 filiżanki mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W kubku wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę, cynamon i sól. Następnie dodaj wszystkie mokre składniki i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Nastaw mikrofalówkę na wysoką temperaturę i podgrzewaj przez 2 minuty. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli będzie suchy, możesz wyjąć kubek z urządzenia.
Bezglutenowe i wegańskie brownie
Wiemy, że weganie mają utrudnione życie pod względem diety, dlatego cieszymy się z bezglutenowego, wegańskiego przepisu na pyszne czekoladowe ciasto.
Składniki:
½ filiżanki bezglutenowej mąki
½ filiżanki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
½ filiżanki mleka kokosowego
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj mąkę, cukier, mleko kokosowe, kakao, sól i olej, aż uzyskasz gładką, jedwabistą konsystencję. Rozłóż ciasto do dwóch kubków i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Brownie powinno być odrobinę wilgotne. Odstaw na godzinę do ostygnięcia i gotowe!
60-sekundowe Brownie
Uwielbiamy jeść Brownie, ale zrobienie całej blachy ciasta, kiedy najdzie nas akurat ochota na smakołyk często nie ma sensu. Teraz możesz mieć porcję dla siebie w minutę!
Składniki:
2 łyżki brownie-mix
Olej w sprayu
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Spryskaj kubek olejem. Wymieszaj mix brownie z wodą. Podgrzewaj przez minutę i pozostaw do wystudzenia. Jeśli chcesz, możesz ozdobić ciasto bitą śmietaną. Smacznego!
Francuskie tosty
Jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie, nic prostszego. Francuskie tosty zrobisz w 2 minuty w ulubionym kubku. Pysznie i szybko!
Składniki:
1,5 kromki chleba pokrojonego w kostkę
Łyżka masła
1 jajko
3 łyżki mleka
Cynamon
Laska wanilii
Sposób przygotowania:
Do kubka wrzuć kostki chleba, a na wierzchu połóż masło. W osobnym kubku rozbij jajko, dodaj mleko, cynamon i wanilię, wszystko wymieszaj. Wlej mieszanką do pierwszego kubka i odczekaj minutę, żeby chleb nasiąkł. Umieść kubek w mikrofalówce i podgrzewaj przez 1-2 minuty.