Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

23 Stycznia 2016

Spalone ciasto? Jajko pęknięte podczas gotowania? Przesolona zupa? Sprawdź, jak sobie radzić w sytuacjach awaryjnych.

jak gotować

- Mleko się nie przypali, jeśli wnętrze garnka przed pogotowaniem przepłuczemy zimną wodą.

- Jeżeli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiesz cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch.

- Sitko używane do przesiewania mąki myjemy wyłącznie w zimnej wodzie – oczka myte w ciepłej wodzie mogą się zakleić.

- Potrawy z jajek oraz placki ziemniaczane nie będą przywierać do patelni, jeśli przed smażeniem natrzemy ją solą.

- Przed wyciśnięciem soku z cytryny włóżmy ją na kwadrans do gorącej wody, a wyciśniętego soku będzie dużo więcej. Cytrynę można też przed wyciśnięciem porządnie ugnieść dłonią.

- Żeby ciasto nie opadło oraz żeby nie powstał zakalec, nie otwieramy drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
3.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-01-23 20:43:00

re: Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

fajne rady :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
inferno
(Ocena: 1)
2016-01-23 08:14:02

re: Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

skończyłam na wysuszonym serze żółtym.. co to za porady?! takie rzeczy się po prostu WYRZUCA DO KOSZA!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-01-23 18:18:26

jak to wielki kawał sera ,który trochę się obsuszył,to można to po prostu uciąć. Lepsze niż wywalanie albo maczanie w mleku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1