Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

23 Stycznia 2016

Spalone ciasto? Jajko pęknięte podczas gotowania? Przesolona zupa? Sprawdź, jak sobie radzić w sytuacjach awaryjnych.

jak gotować

Nawet najlepszej pani domu może przytrafić się wpadka. Roztargnienie, chwila nieuwagi, zabieganie wystarczą, żeby do zupy trafiło za dużo soli albo żeby placki zaczęły przywierać do patelni. Ale dobra pani domu wie, co zrobić, gdy coś pójdzie nie tak. Zdziwisz się, jak proste i skuteczne są niektóre sposoby!

Szybkie rady

Przypalone ciasto? Zetrzyj wierzchnią warstwę tarką (drobne oczka), a całość polej gęstą czekoladą. Polewa zamaskuje nieładny wierzch, a po spaleniźnie nie będzie śladu.

Przypalonego sosu nie należy mieszać! Nieprzypaloną część przelewamy do innego garnka, a następnie dodajemy niewielką ilość suchego chleba bądź surowe, obrane ziemniaki.

Wysuszony ser żółty? Odzyska świeżość, jeśli zalejesz go mlekiem i pozostawisz w nim na kilka godzin.

Do rosołu o zbyt ostrym smaku wrzuć startą marchewkę albo startego ziemniaka i raz jeszcze zagotuj.

Nie możesz na sztywno ubić białka? Dodaj kilka kropli soku z cytryny i odrobinę soli. Uwaga! Do surowych białek nie może dostać się żółtko.

Sklejony makaron umieść nad parą wodną, co spowoduje jego rozdzielenie. Zimny makaron wystarczy natomiast przelać wrzątkiem na sicie.

Przypalona zapiekanka? Usuń górną warstwę, posyp potrawę bułką tartą, otrębami, serem albo zmielonymi orzechami oraz cienkimi plasterkami masła i upiecz do końca.

Zbyt gęsty sos należy rozcieńczyć wodą, wywarem, śmietaną albo mlekiem i ewentualnie potem doprawić.

Przypalone ziemniaki w mundurkach albo obrane solone ziemniaki ostrożnie wyjmujemy z garnka, pozostawiając możliwie jak najcieńszą warstwę na dnie. Następnie należy je włożyć do świeżej wody i dosolić, aby pozbyć się smaku spalenizny.

Jeśli podczas gotowania w wodzie pęknie jajko, należy szybko dolać niewielką ilość octu – białko zetnie się, co zapobiegnie rozlaniu się jajka. Jajko o naruszonej skorupce przed gotowaniem owijamy folią aluminiową. Uwaga! Żeby jajka nie popękały podczas gotowania, wyjmij je z lodówki minimum kwadrans wcześniej. Przed włożeniem jajek wodę trzeba posolić. Można również w skorupce zrobić małą dziurkę (np. pinezką).

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
3.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-01-23 20:43:00

re: Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

fajne rady :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
inferno
(Ocena: 1)
2016-01-23 08:14:02

re: Szybka pomoc na kulinarne wpadki: Jak uratować przypalone ciasto, przesoloną zupę, zbyt twarde mięso?

skończyłam na wysuszonym serze żółtym.. co to za porady?! takie rzeczy się po prostu WYRZUCA DO KOSZA!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-01-23 18:18:26

jak to wielki kawał sera ,który trochę się obsuszył,to można to po prostu uciąć. Lepsze niż wywalanie albo maczanie w mleku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1