Szparagowa zupa czosnkowa - witaminowa BOMBA!

Aromatyczny bulion drobiowy, mnóstwo czosnku, zielonej cebulki i szparagów. Autorką przepisu jest sama April Bloomfield z nowojorskiej restauracji Spotted Pig.
Szparagowa zupa czosnkowa - witaminowa BOMBA!
25.05.2013

Potrzebujesz: 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 średnie marchewki, obrane i posiekane w kostkę, 6 małych zielonych cebulek (bez szczypiorku), posiekanych, 3 średniej wielkości główki świeżego, młodego czosnku, posiekane, 2 ząbki zwykłego czosnku, posiekane, sól, 4 szklanki wywaru drobiowego, 250 g zielonych szparagów, pokrojonych w 2 cm kawałki, 100 g groszku cukrowego, 2/3 szklanki zielonego groszku, 2 duże jajka, 1 łyżka startego parmezanu, 1/4 szklanki świeżej bazylii, 1/4 szklanki mięty, 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Oliwę z oliwek rozgrzej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj marchewki, cebulkę i czosnek. Dopraw solą. Zmniejsz ogień, przykryj i duś ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. 

Dodaj wywar, zagotuj. Dodaj szparagi, groszek cukrowy i zielony groszek. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Ok 3 minuty. 

W międzyczasie wbij jajka do małej miseczki. Dodaj parmezan, szczyptę soli i łyżkę wody. Wymieszaj. 

Zmniejsz ogień pod garnkiem z zupą. Dodaj bazylię i miętę. Malutką strużką wlej rozbite jajka do zupy. Po minucie jajka powinny się ściąć, wówczas dodaj sok z cytryny. Podawaj z tartym parmezanem.

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 16.03.2014 18:31
MULTIKINO ROZDAJE BILETY! Z okazji urodzin Multikino rozdaje bilety do wykorzystania w dowolnym czasie. Zapisz się po odbiór darmowych wejściówek już teraz: odbieramy-bony.pl/multikino/e6896 Promocja do wyczerpania zapasów.
odpowiedz
videl69 (Ocena: 5) 06.09.2013 21:44
wywar drobiowy ? czyli? - rosol
odpowiedz
ugotowana (Ocena: 5) 26.05.2013 21:27
wywar drobiowy ? czyli?
odpowiedz
zyzio (Ocena: 5) 25.05.2013 14:35
hehe bomba witaminowa to jest , ale przed ugotowaniem bo w gotowaniu gina wszelkie witaminy a co najwazniejsze enzymy . Nikomu nie polecam dla zdrowia pewno dla smako jest ok ale to wszystko.
odpowiedz
www.uwielbiamy.blogspot.com (Ocena: 5) 25.05.2013 08:55
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc warto wypróbować dania z nimi roli głównej:-)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie