Oto danie doskonałe dla każdego łasucha. Dobre nie tylko na smutki, ale i na przetestowanie zasady „przez żołądek do serca”. Albo na wzbudzenie wśród gości zachwytu nad twoim talentem kulinarnym…
Składniki (na 4 porcje): 0,4 l maślanki, 0,2 l śmietany 30 %, 200 g cukru, 4 listki żelatyny, 1 cytryna, 1 jabłko, jagody.
Umyj jagody, obierz jabłko i drobno je pokrój. W rondelku rozpuść 100 g cukru, dodaj jabłko i wymieszaj. Dolej sok z cytryny, po czym gotuj przez minutkę. Dorzuć jagody i gotuj kolejną minutę, potem wystudź. Mus gotowy!
Teraz czas na krem śmietankowy - do zimnej wody włóż listki żelatyny, ubij śmietanę, a do rondla wlej 1/3 maślanki. Do reszty maślanki dodaj skórkę cytryny, sok z cytryny i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyjmij z wody żelatynę i dodaj do 1/3 maślanki, podgrzewaj do momentu, aż żelatyna się roztopi. Dodaj pozostałą część maślanki (tę przyprawioną), śmietanę i wymieszaj. Tak powstałą masą wypełnij foremki i pozostaw do schłodzenia na 12 godzin.
Przed wyjęciem masy z foremek umieść je na moment w ciepłej wodzie – będzie łatwiej opróżnić ich zawartość. Połóż krem na talerzyki i pokryj musem. Efekt gwarantowany!