Stokrotki, fiołki, bratki - to tylko niektóre z pachnących przysmaków prosto z kwiaciarni.
Smakują różnie - nagietki pikantnie, fiołki słodko, a fuksje są kwaśne. Możesz używać całych kwiatów (do ozdoby) lub jedynie płatków (np. dorzucić odrobinę do sosu). Wzbogacają smak wielu potraw. Lwie paszcze dobrze współgrają z migdałami, fiołki pasują do lodów, a nasturcje do ryb.
Możesz dosypać płatki do sałatki owocowej albo (tak jak Martha Stuart) zamrozić w kostkach lodu - będą się pięknie prezentowały w letnich drinkach.
Niektórzy mistrzowie cukiernictwa do ozdoby swoich tortów wykorzystują płatki kwiatów w cukrze - goście byliby zachwyceni i zaskoczeni. Wyobraźcie sobie, jak genialnie wyglądałaby galaretka owocowa przystrojona świeżymi stokrotkami…
Przepis na sałatkę owocową z fiołkami
Składniki:
brzoskwinie z puszki,
3 banany,
1 gruszka,
3 owoce kiwi,
1 duża pomarańcza lub mandarynki z puszki,
ananasy z puszki,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru pudru,
kilka kwiatów fiołka w całości, bez łodyżki.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz fiołków, pokrój w kostkę średniej wielkości, polej sokiem z cytryny, chwilę odczekaj, po czym posyp cukrem pudrem i wymieszaj. Wstaw na 10 minut do lodówki. Na chwilę przed podaniem posyp kwiatami, zadziwisz wszystkich gości.