Szampan to jeden z najpopularniejszych sylwestrowych trunków. Jak jednak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach i bardzo ważny jest jego smak, sposób podania oraz przekąski, które powinny się z nim nienagannie komponować…
Zwyczajnie czy ekskluzywnie?
Najtańsze szampany powstają przy pomocy metody cuve cluse (czyli fermentacji kadziowej) i mają duże, wyraźne bąbelki. Możesz je kupić w każdym supermarkecie czy osiedlowym sklepie z alkoholami. Wystrzałowe szampany z wyższej półki, produkowane dzięki fermentacji butelkowej, wyróżniają się drobnymi bąbelkami oraz wytwornym smakiem. Wśród tych najbardziej wykwintnych wymienia się słynne hiszpańskie Cava, włoskie Spumante czy ukraińskie Krymskoje. Należy pamiętać, że najlepsze gatunkowo szampany posiadają na etykiecie gwarancję jakości (apelację), a ich butelki są cięższe oraz mają wgłębienie od spodu. Jeśli szukasz czegoś naprawdę niepowtarzalnego, koniecznie zajrzyj tutaj.
Ekstrarada: Kupując szampana, zwróć szczególną uwagę na kolor banderoli – zielona oznacza, że alkohol rozlano lub wyprodukowano w Polsce, a niebieska - za granicą.
Z czym najlepiej smakują?
Szampany wytrawne (oznaczone jako extra, nature, zero brut) i półwytrawne (sec, dry, suchoje) powinno się podawać jako aperitif na pobudzenie apetytu. Słodkie (doux, sweet) i półsłodkie (demi sec, semi dry) dobrze smakują w połączeniu z ciastami i deserami. Szampany różowe świetnie komponują się z daniami mięsnymi oraz serami. Wina musujące z najwyższej półki powinno się podawać z najwykwintniejszymi dodatkami - kawiorem, ostrygami, frutti di mare czy truskawkami.
Jak podawać?
Szampana podajemy w kieliszku - kłosku, czarce lub tulipanie. Odpowiednio schłodzony powinien mieć temperaturę 8 - 12 stopni C, ale istnieje zasada, że im młodszy trunek, tym bardziej musi być schłodzony. Jeśli chcemy, możemy również schłodzić kieliszki, ale nie wolno do nich wrzucać lodu, ponieważ szampan straci swój oryginalny smak. Po rozlaniu alkoholu, butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę trunku.
Krótka lekcja savoir-vivre'u: