Szampan - wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć

Szampan to obowiązkowy sylwestrowy trunek, bez którego nie sposób wejść w nowy rok. Bardzo ważny jest jednak jego smak, sposób podania oraz przekąski, które muszą się z nim wspaniale komponować…
Szampan - wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć
31.12.2008

Szampan to jeden z najpopularniejszych sylwestrowych trunków. Jak jednak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach i bardzo ważny jest jego smak, sposób podania oraz przekąski, które powinny się z nim nienagannie komponować…

Zwyczajnie czy ekskluzywnie?

Najtańsze szampany powstają przy pomocy metody cuve cluse (czyli fermentacji kadziowej) i mają duże, wyraźne bąbelki. Możesz je kupić w każdym supermarkecie czy osiedlowym sklepie z alkoholami. Wystrzałowe szampany z wyższej półki, produkowane dzięki fermentacji butelkowej, wyróżniają się drobnymi bąbelkami oraz wytwornym smakiem. Wśród tych najbardziej wykwintnych wymienia się słynne hiszpańskie Cava, włoskie Spumante czy ukraińskie Krymskoje. Należy pamiętać, że najlepsze gatunkowo szampany posiadają na etykiecie gwarancję jakości (apelację), a ich butelki są cięższe oraz mają wgłębienie od spodu. Jeśli szukasz czegoś naprawdę niepowtarzalnego, koniecznie zajrzyj tutaj.

Ekstrarada: Kupując szampana, zwróć szczególną uwagę na kolor banderoli – zielona oznacza, że alkohol rozlano lub wyprodukowano w Polsce, a niebieska - za granicą.

Z czym najlepiej smakują?

Szampany wytrawne (oznaczone jako extra, nature, zero brut) i półwytrawne (sec, dry, suchoje) powinno się podawać jako aperitif na pobudzenie apetytu. Słodkie (doux, sweet) i półsłodkie (demi sec, semi dry) dobrze smakują w połączeniu z ciastami i deserami. Szampany różowe świetnie komponują się z daniami mięsnymi oraz serami. Wina musujące z najwyższej półki powinno się podawać z najwykwintniejszymi dodatkami - kawiorem, ostrygami, frutti di mare czy truskawkami.

Jak podawać?

Szampana podajemy w kieliszku - kłosku, czarce lub tulipanie. Odpowiednio schłodzony powinien mieć temperaturę 8 - 12 stopni C, ale istnieje zasada, że im młodszy trunek, tym bardziej musi być schłodzony. Jeśli chcemy, możemy również schłodzić kieliszki, ale nie wolno do nich wrzucać lodu, ponieważ szampan straci swój oryginalny smak. Po rozlaniu alkoholu, butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę trunku.

Krótka lekcja savoir-vivre'u:

  1. Nalewając szampana, butelką trzymamy od spodu, kciuk umieszczając w zagłębieniu denka, a resztę palców wzdłuż butelki.
  2. Większe butelki podtrzymujemy ramieniem.
  3. Kieliszki wypełniamy do połowy.
  4. Kieliszki trzymamy za szyjkę, aby nie ogrzewać szampana.
  5. Trunek pijemy małymi łyczkami, delektując się jego smakiem.

Polecane wideo

Komentarze (88)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 07.10.2010 19:31
Tak, ruskie najlepsze, bo najtańsze i innych nie znacie. Sorry, ja tylko moet chandon, a na special Dom Perignon. Mam takie jeszcze 2 zaległe okazje w piwniczce.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.02.2009 22:10
Michaell prosto z butelki i wszysto jest git <lol>
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.01.2009 00:50
żadne wasze cin cin czy dorato to nie jest szampan! ten syf z hipermarketu to zwykłe wino białe gazowane! prawdziwy szampan rzeczywiście kosztuje sporo można go dostać od ok. 80 zł wzwyż(naprawdę bardzo wzwyż za kilkaset złotych czy doilarow też są.) jednak prawdziwy szampan jest wytrawny i przyznac muszę szczerze że nie za smaczny. chuyba że ktoś lubi. jednak ja nie przep[adam. kupiłam z przyjacioółką szampana za 80 funtów i bardzo rozczarowałyśmty się smakiem. ale cóż... :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.01.2009 00:14
[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] dokładnie, ruskie są najlepsze! :D haha najlepsze prosto z gwinta xD[/quote] haha, igristoje rulez XD[/quote] dokladnie heheheheh ruski najlepszy:DDDD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.01.2009 18:41
[quote="Gosc"]dokładnie, ruskie są najlepsze! :D haha najlepsze prosto z gwinta xD[/quote] haha, igristoje rulez XD
odpowiedz

Polecane dla Ciebie