Okres świątecznych przygotowań to czas wytężonej pracy. Dobra organizacja i zaplanowanie wszystkich zadań, to podstawa by uniknąć świątecznej paniki, a w Wigilię i kolejne dni Świąt znaleźć czas na wytchnienie dla siebie i najbliższych. Przepis na radosne, a przede wszystkim spokojne Boże Narodzenie, jest prosty i bazuje na przygotowaniu odpowiedniego planu. Stworzenie listy zakupów, ułożenie menu, które zagości na świątecznym stole, czy wreszcie wcześniejsze przygotowanie niektórych wypieków, pozwolą cieszyć się z tego świątecznego czasu. Rozwiązaniem są bakaliowe ciasta, które spokojnie można upiec na kilka dni przed świętami. Świąteczny piernik, keks czy ciasteczka korzenne nabiorą wówczas odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu.
Składniki:
• 4 jajka
• pół szklanki soku pomarańczowego
• 300 g masła
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 10 g proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 g proszku do pieczenia
• 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej (np. Bakalland)
• 50 g rodzynek sułtańskich
• 50 g żurawiny
Fot. mat. prasowe
Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości.
Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem).
Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 25 dag masła
• 2 jajko
• 15 dag cukru pudru
• 10 g proszku do pieczenia
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka miodu
• 100 g rodzynek sułtańskich
• 100 g żurawiny
• 100 g posiekanych migdałów (np. Bakalland)
• szczypta cynamonu
• przyprawa do piernika
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki.
Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Fot. mat. prasowe
Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 2 jajka
• 125 g masła
• 350 g powideł śliwkowych
• 3/4 szklanki cukru
• 10 g kakao
• 1 szklanka mleka
• 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli
• 150 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
• 150 g moreli Bakalland
• 150 g śliwek Bakalland
• przyprawa do piernika
• płatki migdałowe Bakalland do dekoracji
Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.