Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. To doskonała okazja, by spędzić miłe chwile w rodzinnym gronie i pozwolić sobie na… małe łakomstwo! Po wielu wyśmienitych przystawkach i sycących daniach głównych warto zatem zaserwować bliskim pyszny deser. Oto nasza propozycja!
Składniki:
Ciasto: 8 łyżek niesolonego masła, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, ¾ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 ¼ szklanki mąki, ¼ szklanki kakao
Nadzienie: 6 łyżek masła, ¾ szklanki masła orzechowego, ½ szklanki cukru, 2 łyżki śmietany kremówki
Czekoladowa polewa: ½ szklanki śmietany kremówki, 1-2 czekolady deserowe
Przygotowanie:
1.W misce wymieszaj za pomocą miksera masło z cukrem, żółtkiem i wanilią. Kiedy utworzą jednolitą masę, dodaj do niej przesianą mąkę i kakao. Ponownie zmiksuj. Przelej całość do formy.
2.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez 20-25 minut.
3.Przygotuj nadzienie. Wymieszaj w misce masło, cukier, śmietanę i masło orzechowe tak, by składniki utworzyły gładką konsystencję.
4.Kiedy tarta ostygnie, wylej na nią nadzienie i równomiernie je rozsmaruj. Wstaw następnie całość do lodówki na pół godziny.
5.Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną. Wylej polewę na wierzch kremowego nadzienia i ponownie odstaw ciasto do ostygnięcia. Wierzch możesz posypać szczyptą soli morskiej. Smacznego!