Boże Narodzenie tuż-tuż, dlatego chcemy Wam zaproponować przepisy kulinarne na trzy pyszne świąteczne dania. Przygotowanie posiłków nie sprawi Wam dużo trudności, a Wasza rodzina będzie nimi zachwycona!
Kutia
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 120 minut
Niezbędne składniki: 250 g maku, 200 g pszenicy, 100 ml miodu, 100 g migdałów, 50 g rodzynek, 2 łyżki masła, Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS
Pszenicę i mak ugotować oddzielnie, wystudzić. Mak trzykrotnie zmielić przez maszynkę.Następnie wszystkie składniki wymieszać, część migdałów posiekanych, część pozostawionych w całości. Podawać w kruchych babeczkach lub z łamańcami.
Polędwiczki pieczone w ziemniakach - na pierwszy i drugi dzień świąt
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Niezbędne składniki: Polędwiczka wieprzowa 500g,Ziemniaki 1-2 sztuki, Jaja 2 sztuki, 3 łyżki mąki, Olej
Przyprawy KAMIS: Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną, Majeranek, Sól morska w młynku
Polędwiczki przekroić na połowę, nadziać przyprawą do schabu z żurawiną, obsmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, dodać jaja, mąkę, majeranek doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Polędwiczki owinięte ziemniakami smażyć na patelni z obydwu stron, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 25 minut w temp. 175 st.
Rogaliki nadziewane serem z bakaliami
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Niezbędne składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 250 g mielonego białego sera, 50 g rodzynek, 2 łyżki migdałów w płatkach, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 jajo, Przyprawa do sernika i mas serowych KAMIS
Ser wymieszać z bakaliami, cukrem, i przyprawą do sernika i mas serowych. Tak przygotowaną masę zawinąć w ciasto francuskie, formując rogaliki. Piec 20 minut w temp. 180 st. Podawać z gorącą konfiturą z malin lub wiśni.
Życzymy smacznego!
Herbata może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Sprawdź, po którą sięgnąć.
Jak producenci soków oszukują konsumentów? Spożywcze triki
Producenci soków owocowych nie umieszczają prawdziwych informacji na etykietach. Aż trzy czwarte polskich marek podaje na kartonach właściwości wyssane z palca!