Sałatkowe inspiracje na lato

Znamy sekretne receptury Pizza Hut!
Sałatkowe inspiracje na lato
22.08.2011

Sezon urlopowy w pełni. Czy odpoczywasz właśnie nad Adriatykiem? A może wróciłaś z podróży po Toskanii? Jak zgodnie twierdzą przedstawiciele biur podróży, ulubionym miejscem zagranicznych wojaży Polaków są kraje śródziemnomorskie.

Przepadamy za tamtejszym słonecznym klimatem i radością życia jego mieszkańców. Z kolei kuchnia śródziemnomorska to prawdziwe źródło inspiracji! Nie raz zastanawiałaś się pewnie, jak wykorzystać tę zdobytą na wakacjach kulinarną wiedzę we własnej kuchni? Jak dopasować ją do potrzeb Twojej rodziny w upalne, letnie dni? Z całą pewnością przez myśl przeszły Ci sałatki. Te lekkostrawne dania mogą stanowić doskonały dodatek do potraw mięsnych, obiadowych, mogą być też posiłkiem samym w sobie, idealnym na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś lżejszego, a równocześnie niebanalnego.

O tym, jak bardzo inspirująca może być kuchnia śródziemnomorska, doskonale wie także Pizza Hut. Wszystkie dania z menu restauracji mają swoje źródło właśnie w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Tamtejsze sałatki wydają się wyrafinowane, jednak zazwyczaj składają się z prostych składników. Ich tajemnica tkwi w recepturach sosów oraz jakości i świeżości produktów, a przede wszystkim warzyw i owoców.

Kucharze Pizza Hut dobrze znają te zasady i dlatego sałatki z ich Baru Sałatkowego niezmiennie cieszą się uznaniem Gości! Wybór składników jest tak duży, że z pewnością każdemu uda się stworzyć kompozycję, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Poza kruchymi warzywami i soczystymi sezonowymi owocami w ofercie są również gotowe sałaty oraz zestaw snacków i dodatków: paluchy chlebowe, nachosy, żurawina, a także ziarna dyni i sezamu, które stanowią ciekawe dopełnienie sałatek.

Przekonaj się, jak smaczne mogą być sałatki ze składników dostępnych w Barze Sałatkowym! Dzisiaj proponujemy kilka letnich sałatek, które Pizza Hut przygotowała w związku z nową odsłoną Baru Sałatkowego. Można je skomponować odwiedzając restauracje Pizza Hut lub pichcąc samemu w domu - dla bliskich i przyjaciół.

Na kolejnych stronach prezentujemy pyszne, inspirujące przepisy na sałatki – SMACZNEGO!

pizza hut

Marchewka z groszkiem i kukurydzą oraz palonymi pestkami dyni  

Składniki: 4 marchewki, 1 szklanka świeżego groszku, 1 puszka kukurydzy, garść pestek dyni, sól, pieprz – do smaku, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamico, 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Marchewkę kroimy w kostkę, a następnie razem z groszkiem parzymy we wrzącej, osolonej wodzie. Warzywa hartujemy, wkładając na chwilę do zimnej wody. Kukurydzę wysypujemy z puszki i cedzimy przez sito. Pestki dyni wrzucamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż delikatnie zmienią kolor, wówczas natychmiast zdejmujemy. Potem przygotowujemy sos: w małym naczyniu z zamknięciem umieszczamy musztardę francuską, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, 2 łyżki ciepłej wody oraz miód i pół łyżki soli, a następnie energicznie wstrząsamy, aby powstała jednolita konsystencja. Uprzednio przygotowaną mieszaninę warzyw polewamy schłodzonym sosem, układamy całość na talerzu i posypujemy pestkami dyni oraz dekorujemy świeżymi ziołami.

 

Mix  sałaty rzymskiej i warzyw

Składniki: 1 szt. sałaty rzymskiej, 120g ugotowanych buraków lub mały słoiczek buraków, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 2 duże marchewki, 1 mała puszka kukurydzy (ok. 250g), pęczek mięty, pęczek bazylii, 1 łyżka stołowa sezamu

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy w zimnej wodzie i rwiemy na kawałki, które umieszczamy w dużym naczyniu. Buraki kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w cienkie paski długości 3 cm. Marchewkę kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, a następnie blanszujemy. Kukurydzę cedzimy przez sito. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w naczyniu razem z sałatą. Dodajemy posiekane zioła. Całość mieszamy i posypujemy sezamem.

pizza hut

Papryka czerwona z kalafiorem, z sosem jogurtowym i ziarnami sezamu

Składniki: 2 czerwone papryki, pół główki kalafiora, 1 łyżka stołowa sezamu, 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml), sól, pieprz - do smaku, 1 mały ząbek czosnku, ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Paprykę przecinamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w cienkie paseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę z solą i cukrem do sparzenia kalafiora. Kalafior dzielimy na „różyczki”, następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 8 minut. Po odcedzeniu kalafiora, wkładamy go do zimnej wody lub wody z lodem i hartujemy. Następny krok to przygotowanie sosu: do jogurtu naturalnego dodajemy sól, pieprz, zmiażdżony w prasce czosnek, a następnie posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem. Starannie układamy na talerzu dekorując świeżymi ziołami i posypując sezamem.

 

Fasola czerwona z kukurydzą i groszkiem z sosem z tysiąca wysp

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy, 1 mała puszka groszku, tabasco – ok. 12 kropel, sól, pieprz – do smaku, 3 łyżki stołowe ketchupu, 4 łyżki stołowe majonezu, 1 łyżka stołowa brandy 

Sposób przygotowania:

Odcedzamy warzywa z puszki i przesypujemy je do dużego naczynia. Następnie przygotowujemy sos, który połączy warzywa i nada smak sałatce. Łączymy majonez z ketchupem, dodajemy brandy. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy parę kropel tabasco, aby nadać wyrazistości i przełamać smak. Całość starannie układamy na talerzu dekorując świeżymi ziołami.

pizza hut

Buraczki z wiśniami w sosie jogurtowym z żurawiną

Składniki: 4 średnie buraki, 0,6 kg drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml), garść suszonej żurawiny, sól, pieprz – do smaku, 1 łyżka stołowa octu

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w wodzie z octem, solą i cukrem, a kiedy wystygną, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.  Dodajemy wiśnie i mieszamy. Jogurt naturalny przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób sos łączymy z pozostałymi składnikami. Całość posypujemy suszoną żurawiną.

 

Arbuz z miętą i bazylią oraz sezamem skropiony oliwą

Składniki: pół średniej wielkości arbuza, 1 pęczek mięty, 1 pęczek bazylii, 3 cytryny, 1 łyżka stołowa  sezamu, 1 cebula czerwona, 1 łyżka stołowa pestek dyni, sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Arbuza obieramy, usuwamy pestki, a następnie kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm. Dodajemy posiekaną miętę, bazylię oraz pestki dyni. Do oliwy z oliwek wyciskamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, łączymy z arbuzem w ziołach. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki i posypujemy górę sałatki. Gotowe danie dekorujemy sezamem.      

pizza hut

Makaronowa sałatka z tuńczykiem i warzywami

Składniki: 200g surowego makaronu penne, 2 puszki tuńczyka w oleju po 100g, 1 puszka kukurydzy 250g, 50g czarnych oliwek bez pestek, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, pęczek bazylii, ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę oraz oliwki odsączamy przez sito. Oliwki przekrajamy w poprzek na pół. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, a następnie kroimy ją na paski o długości 3 cm. Dodajemy posiekaną bazylię i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy w dużym naczyniu. Na samym końcu posypujemy sałatkę kawałkami tuńczyka.

 

Pieczarki w zalewie czosnkowej z kukurydzą i groszkiem

Składniki: ½ kg pieczarek, pęczek świeżego kopru, 1 puszka  kukurydzy 250g, mała puszka zielonego groszku, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżki stołowe majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surowe pieczarki kroimy na ćwiartki. Kukurydzę i groszek odcedzamy przez sito. Delikatnie łączymy warzywa i pieczarki, a następnie przygotowujemy sos czosnkowy: do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec gotową kompozycję warzywno-pieczarkową polewamy sosem i posypujemy koprem.

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 20.08.2011 16:31
chciałam spytać na jakiej zasadzie działa ta promocja ze raz sie płaci a je sie sałatki ile sie chce w pizzy hut? jest tam jakiś haczyk?;> pozdrawiam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2011 20:35
ja dzisiaj robiłam na kolacje naleśniki amerykańskie jutro będzie lżej właśnie spróuje zrobić jaką tą sałtkę podaną ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2011 14:06
pyszne są te sałatki :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2011 13:33
przepyszne mają te sałatki w pizzy hut!!! fajnie, że wprowadzili te snacki - miła odmiana, chociaż trochę kaloryczna :P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2011 13:22
arbuz i ser feta... świetne połączenie! polecam! :) ja sobie kroiłam to i to w kostkę, mieszałam i jadłam. słodycz arbuza ze słonością fety... coś cudownego :P
zobacz odpowiedzi (5)

Polecane dla Ciebie