Kuchnia nie lubi nudy. Tutaj liczą się pomysły, eksperymenty, feeria barw i miks smaków. Nie martw się, jeśli brakuje ci inspiracji na przygotowanie pysznych potraw. Tym razem zgromadziliśmy dla ciebie kilka przepisów na sałatki z całego świata. Połączenie tych smaków z pewnością zaskoczy cię nie raz. Ale naprawdę warto. Biegnij do kuchni i do dzieła – życzymy smacznego.
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, mały pęczek rzodkiewek, 2 średnie główki cykorii, jabłko, ogórek marynowany, 4 średnie ziemniaki ugotowane w łupinach, szczypta cukru, po szczypcie soli i pieprzu, mała cebula, 3-4 łyżeczki wody, 2 łyżki soku cytrynowego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, pół kubka jogurtu naturalnego
Wykonanie: majonez wymieszać z jogurtem, koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i wodą. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne, a jabłka pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na godzinę. Główki cykorii umyć, odkroić czubki, a pozostałe liście pokroić w paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Jajka obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i udekorować jajkami oraz odkrojonymi czubkami cykorii.
Składniki: 2 mięsiste pomidory, mały górek sałatkowy, zielona papryka, 20 dag sera owczego, czerwona cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki czerwonego octu winnego, szczypta zmielonej gorczycy, po pół łyżeczki soli i grubo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 g czarnych oliwek
Wykonanie: pomidory umyć, osuszyć, przekroić na ósemki, usuwając przy tym nasady ogonków. Ogórek umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Strąk papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i pokroić w paski. Owczy ser pokruszyć. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki i wymieszać w misce z serem, papryką, pomidorami i ogórkiem. Czosnek obrać, rozgnieść i dodać do octu razem z solą, pieprzem, zmieloną gorczycą i roztartym oregano; wymieszać sos, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem i przybrać czarnymi oliwkami.
Składniki: 2 filiżanki długoziarnistego ryżu, łyżeczka soli, litr wody, 8 średnich pomarańczy, 3 małe białe cebule, szklanka białego wina, 3 szczypty soli, 150 g nadziewanych papryką oliwek, 6 łyżek octu, 2 szczypty pieprzu, łyżka utartego chrzanu, szczypta cukru, 6 łyżek oleju
Wykonanie: ryż ugotować w osolonej wodzie przez kwadrans. Pomarańcze obrać tak, jak jabłka, usunąć dokładnie białą skórkę. Wyjąć miąższ z twardych skórek i zebrać wyciekający sok. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie paski. Zagotować wino z dodatkiem połowy filiżanki wody i szczypty soli; we wrzącym płynie obgotowywać przez trzy minuty pokrojoną cebulę. Cebulę osączyć na sicie, a wywar zachować. Ryż także osączyć na sicie. Oliwki przekroić na pół i włożyć do miski razem z ryżem, cebulą i pomarańczami. Ocet wymieszać najpierw w dwoma szczyptami soli, pieprzem, chrzanem, sokiem pomarańczowym i 3-4 łyżkami wywaru. Na koniec dodać olej. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Składniki: 40 dag makaronu kolanka, 2,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 5 marchwi, 25 dag selera, 50 dag mrożonego groszku, 50 dag gotowanej chudej szynki w kawałku, 1 duży ananas, 3 cebule, 20 dag majonezu, 6 łyżek soku cytrynowego, po 3 szczypty soli i białego pieprzu, kilka kropli sosu worcester, 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
Wykonanie: makaron gotować przez 10-12 minut w czterech litrach wody z dwoma łyżeczkami soli i olejem, a następnie osączyć na sicie. Marchew i seler obrać, umyć i gotować przez kwadrans w małej ilości osolonej wody (pół łyżeczki soli). Ugotowane warzywa wyjąć z wody i pokroić: marchew w plasterki, a seler w kostkę. W wywarze z jarzyn zagotować mrożony groszek i także osączyć na sicie. Szynkę pokroić w kostkę. Ananas obrać, wykroić ze środka twardy rdzeń, miąższ pokroić na kawałki. Zachować wyciekający z miąższu sok. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, ananasem, solą, pieprzem oraz odrobiną sosu worcester. Do sosu dodać pokrojony szczypiorek. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na godzinę, aby się „przegryzła”.
Składniki: pół główki kruchej sałaty, 3 banany, 3 jabłka, czerwona papryka, 20 dag ogórków marynowanych, szczypta białego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cukru, łyżeczka niezbyt ostrej musztardy, 2 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu
Wykonanie: w misce wymieszać majonez z jogurtem, sokiem cytrynowym i musztardą. Doprawić cukrem, papryką w proszku i pieprzem. Ogórki pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pokroić w paski i razem z ogórkami dodać do sosu. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Pokroić najpierw na grubsze plasterki, a potem w słupki. Jabłka także dodać do sosu. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plasterki i wymieszać z sosem. Sałatę rozdzielić, liście rozerwać na niezbyt duże kawałki, umyć dokładnie i osuszyć. Sałatę ułożyć na talerzykach, a na niej serbską sałatkę.
Składniki: 4 l wody, 40 dag makaronu świderki (białych i zielonych), 2 łyżeczki soli, 1 kg pomidorów, 50 dag ciemnej pieczeni cielęcej, po dwie łyżki kaparów i nasion pinii, 2 pęczki bazylii, 4 łyżki majonezu, 2 kubki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czerwonego octu winnego, po łyżeczce soli i pieprzu
Wykonanie: zagotować wodę z solą. Makaron gotować przez około osiem minut – powinien być al dente. Makaron przełożyć do sita, zahartować zimną wodą i dokładnie osączyć. Wierzch pomidorów naciąć na krzyż. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie, przekroić na pół, obrać ze skóry. Usunąć nasady ogonków. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczeń cielęcą również pokroić w kosteczkę i wymieszać z kaparami, nasionami pinii, pomidorami i osączonym makaronem. Bazylię umyć, osuszyć i pokroić na paseczki: odłożyć kilka listków do ozdoby. Majonez wymieszać z octem, jogurtem, solą, pieprzem i bazylią i zalać sosem sałatkę, dobrze wymieszać. Przed podaniem ozdobić pozostałymi listkami bazylii.
Składniki: główka białej kapusty, 30 dag marchwi, 50 g rodzynków, żółtko, pół łyżeczki niezbyt ostrej musztardy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka octu winnego, po dwie szczypty soli, czarnego pieprzu i cukru, 3 łyżki majonezu
Wykonanie: usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście kapusty. Główkę przekroić na ćwiartki i wykroić z nich głąb. Ćwiartki kapusty poszatkować na cienkie paski. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć na sicie ciepłą wodą i dokładnie osączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą. Do rozmieszanego żółtka dodawać po kropli olej, ubijając robotem lub trzepaczką do piany. Po pewnym czasie olej można dolewać cienkim strumieniem. Na koniec dodać ocet i doprawić majonez solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, można go rozcieńczyć mlekiem lub wodą. Poszatkowaną kapustę wymieszać z utartą marchwią, rodzynkami i sosem majonezowym. Odstawić przynajmniej na godzinę.
Więcej przepisów na sałatki tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Gotowanie na parze: Jak wyczarować zdrowe pyszności na rodzinny obiad? (PRZEPISY)
To prosta, zdrowa i smaczna forma przygotowania posiłku.
Poradnik Kulinarny: ORYGINALNE przepisy na przepyszne KANAPKI - na duży apetyt!
Wrzuć coś na ruszt!