Rozgrzewające zimowe napoje – przepisy!

Jeśli uwielbiasz długie, zimowe wieczory przy kominku, najlepiej z książką w ręku i kotem na kolanach, to coś dla ciebie. Na pewno przypadną ci do gustu (i do smaku!) rozgrzewające napoje, pachnące goździkami, imbirem, miodem...
Rozgrzewające zimowe napoje – przepisy!
28.12.2009

Jeśli uwielbiasz długie, zimowe wieczory przy kominku, najlepiej z książką w ręku i kotem na kolanach, to coś dla ciebie. Na pewno przypadną ci do gustu (i do smaku!) rozgrzewające napoje, pachnące goździkami, imbirem, miodem... Możesz je również podać podczas świątecznej kolacji – gwarantujemy, że wzbudzisz zachwyt wśród wszystkich gości!

Receptura 1. Piwo z korzeniami (porcja dla 2 osób)

400 ml jasnego piwa,

2 goździki,

2 łyżki miodu,

2 ziarna kardamonu,

sok malinowy,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wlej piwo do garnka i dodaj do niego przyprawy z miodem. Podgrzewaj tak długo, aż będzie ciepłe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź i dolej sok malinowy. Podawaj w wysokich, przezroczystych szklankach.

Receptura 2. Grzane wino (porcja dla 4 osób)

750 ml czerwonego wina,

4 goździki,

4 łyżki cukru,

2 cm kory cynamonowej.

Zagrzej wino z przyprawami i cukrem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź przez sitko i wlej do dużego, szklanego dzbana.

Receptura 3. Pomarańczowa herbatka z goździkami (porcja dla 4 osób)

4 saszetki ciemnej herbaty,

1 pomarańcza,

1 cytryna,

4 goździki,

4 łyżeczki miodu,

imbir,

sok malinowy.

Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.

Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)

35 ml jałowcówki,

35 ml rumu,

sok z 1/2 cytryny,

2 łyżki cukru pudru,

0,5 l ciemnej herbaty,

1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.

Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.

Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)

2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,

3 łyżeczki cukru,

100 ml rumu.

Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Lilka Tylman

strong>

4 saszetki ciemnej herbaty,

1 pomarańcza,

1 cytryna,

4 goździki,

4 łyżeczki miodu,

imbir,

sok malinowy.

Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.

Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)

35 ml jałowcówki,

35 ml rumu,

sok z 1/2 cytryny,

2 łyżki cukru pudru,

0,5 l ciemnej herbaty,

1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.

Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.

Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)

2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,

3 łyżeczki cukru,

100 ml rumu.

Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Lilka Tylman

Porada kosmetyczki: Jak ukryć zimowe rumieńce?

Zimą, gdy panują niskie temperatury, krew zaczyna wolniej krążyć. Gdy wchodzisz do ogrzewanego pomieszczenia, nagle przyspiesza, więc naczynia krwionośne się rozszerzają. Trudno im się dostosować do zmiany temperatury, a w efekcie skóra czerwienieje.

Sylwestrowy makijaż – triki i wskazówki

W tę wyjątkową noc każda z nas chce olśniewać! Podpowiadamy, jak wymodelować twarz, wyszczuplić policzki, nadać skórze słonecznej opalenizny oraz rozświetlić spojrzenie.

Polecane wideo

Komentarze (24)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.02.2011 16:49
Herbata zimowa z przyprawami Składniki 6 saszetek Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 250ml soku pomarańczowego 250ml soku ananasowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka goździków ½ kory cynamonu 1 laska wanilii 20g cukru brązowego 2 łyżki miodu kilka plasterków pomarańczy Przygotowanie Zaparzyć herbatę w 1 litrze wody w temperaturze ok. 85 st C, parzyć 2-3 min. Następnie dodać wszystkie składniki oprócz plasterków pomarańczy i cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, dodać cynamon. Odstawić z ognia i pozostawić pod przykryciem 2-3 min.. Całość przecedzić. Herbatę podawać gorącą, udekorowaną plastrami pomarańczy i wanilii.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.08.2010 17:05
polecam herbatę po góralsku: zaparzam herbatę Irving malinowa polana (bo to herbata faktycznie z dodatkiem prawdziwych malin), a potem dodaję 25 ml wódki, działa i smakuje jak w górach.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.01.2010 15:45
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.12.2009 15:14
o fajnie rozgrzewające napoje np.Piwo korzeniowe :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.12.2009 22:05
400ml piwa na dwie osoby??? Przecież to nawet butelka nie jest :/
odpowiedz

Polecane dla Ciebie