Rozgrzewające napoje na zimę

Są słodkie, zdrowe i bardzo rozgrzewające. Z odrobiną alkoholu lub nie, wszystkie w sam raz na długie, zimowe wieczory. Możesz je również podać podczas świątecznej kolacji - na pewno wzbudzisz zachwyt wśród wszystkich gości...
Rozgrzewające napoje na zimę
21.12.2008

Jeśli uwielbiasz długie, zimowe wieczory przy kominku, najlepiej z książką w ręku i kotem na kolanach, to coś dla ciebie. Na pewno przypadną ci do gustu (i do smaku!) rozgrzewające napoje, pachnące goździkami, imbirem, miodem... Możesz je również podać podczas świątecznej kolacji – gwarantujemy, że wzbudzisz zachwyt wśród wszystkich gości!

Receptura 1. Piwo z korzeniami (porcja dla 2 osób)

400 ml jasnego piwa,

2 goździki,

2 łyżki miodu,

2 ziarna kardamonu,

sok malinowy,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wlej piwo do garnka i dodaj do niego przyprawy z miodem. Podgrzewaj tak długo, aż będzie ciepłe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź i dolej sok malinowy. Podawaj w wysokich, przezroczystych szklankach.

Receptura 2. Grzane wino (porcja dla 4 osób)

750 ml czerwonego wina,

4 goździki,

4 łyżki cukru,

2 cm kory cynamonowej.

Zagrzej wino z przyprawami i cukrem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź przez sitko i wlej do dużego, szklanego dzbana.

Receptura 3. Pomarańczowa herbatka z goździkami (porcja dla 4 osób)

4 saszetki ciemnej herbaty,

1 pomarańcza,

1 cytryna,

4 goździki,

4 łyżeczki miodu,

imbir,

sok malinowy.

Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.

Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)

35 ml jałowcówki,

35 ml rumu,

sok z 1/2 cytryny,

2 łyżki cukru pudru,

0,5 l ciemnej herbaty,

1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.

Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.

Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)

2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,

3 łyżeczki cukru,

100 ml rumu.

Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Polecane wideo

Komentarze (20)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2011 11:18
UAUrrm odeufswxznot
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.08.2011 09:37
pt8Alo ggsxqsvzhdgl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.08.2011 22:31
Shoot, who would have thgouht that it was that easy?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.02.2011 17:05
a mój sprawdzony sposób na przeziębienie i rozgrzanie to Herbata malinowa z kardamonem • torebka Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne • 50 ml soku malinowego • 4 strączki zielonego kardamonu Kardamon rozgnieć w moździerzu kuchennym albo np. wątkiem do ciasta. Zaparz herbatę Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne w niepełnej szklance wody, dodaj do niej kardamon. Pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut. Odcedź napar. Dodaj sok malinowy, wymieszaj. Aby napój był gorący, uzupełnij kubek wrzątkiem. Wypij od razu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.01.2009 10:41
dla dzieci znam taki specjalny, smakowy z mollersa. lepiej żeby dzieci nie bawiły się póki co w połykanie tabletek, moim zdaniem taki owocowy powinien wszystkim smakować.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie