Jeśli uwielbiasz długie, zimowe wieczory przy kominku, najlepiej z książką w ręku i kotem na kolanach, to coś dla ciebie. Na pewno przypadną ci do gustu (i do smaku!) rozgrzewające napoje, pachnące goździkami, imbirem, miodem... Możesz je również podać podczas świątecznej kolacji – gwarantujemy, że wzbudzisz zachwyt wśród wszystkich gości!
Receptura 1. Piwo z korzeniami (porcja dla 2 osób)
400 ml jasnego piwa,
2 goździki,
2 łyżki miodu,
2 ziarna kardamonu,
sok malinowy,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wlej piwo do garnka i dodaj do niego przyprawy z miodem. Podgrzewaj tak długo, aż będzie ciepłe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź i dolej sok malinowy. Podawaj w wysokich, przezroczystych szklankach.
Receptura 2. Grzane wino (porcja dla 4 osób)
750 ml czerwonego wina,
4 goździki,
4 łyżki cukru,
2 cm kory cynamonowej.
Zagrzej wino z przyprawami i cukrem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przecedź przez sitko i wlej do dużego, szklanego dzbana.
Receptura 3. Pomarańczowa herbatka z goździkami (porcja dla 4 osób)
4 saszetki ciemnej herbaty,
1 pomarańcza,
1 cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
imbir,
sok malinowy.
Zagotuj czarną herbatę i dodaj do niej przyprawy. Wlej do wysokich szklanek, do każdej porcji wkrój po dwa plasterki pomarańczy i po jednym cytryny, a na koniec dodaj sok malinowy.
Receptura 4. Poncz z jałowcówką (porcja dla 3 osób)
35 ml jałowcówki,
35 ml rumu,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki cukru pudru,
0,5 l ciemnej herbaty,
1/4 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu.
Wymieszaj rum z jałowcówką, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Na koniec zalej gorącą herbatą.
Receptura 5. Herbata z rumem (porcja dla 2 osób)
2 łyżeczki suchej, czarnej herbaty,
3 łyżeczki cukru,
100 ml rumu.
Podgrzej garnek i wrzuć do niego herbatę. Następnie zagotuj 400 ml wody i zalej nią herbatę. Parz przez 5 minut pod przykryciem i przecedź. Na koniec dodaj rum, cukier i dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.