Mała czarna, latte z syropem smakowym, a może cappuccino lub kawa mrożona z lodami? Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób podawania kawy, która dla wielu z nas przestała być napojem, a stała się nieodzownym elementem porannej pobudki lub ulubionym deserem. Łączy nas jedno – większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia!
Narodziny gwiazdy
Historia kawy jest na tyle barwna, że na jej temat napisano już niejedną książkę. Nie może być inaczej, gdyż napój ten nie tylko podbił cały świat, ale także oczarował podniebienia milionów smakoszy. Istnieje wiele sposobów podawania kawy – a każdy niezwykły i podkreślający jej walory smakowe.
Tymczasem jej Historia sięga wielu wieków wstecz, ponieważ gotowane owoce kawowca były znane już w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Jednak faktyczna popularność kawy zaczęła się rodzić wraz z podróżami arabskich kupców w XIII i XIV wieku, którzy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, gdzie opracowano metodę ich prażenia oraz parzenia z nich napoju.
Podczas następnych stuleci kawa rozprzestrzeniała się w krajach arabskich, a do Europy zawędrowała w XVI wieku, głównie dzięki importowi kompanii wschodnioindyjskich. W miejscach, w których kawa się pojawiała, wywoływała początkowo opór tradycjonalistów, szybko jednak został on przełamany. Do aromatycznego napoju przekonał się nawet papież Klemens VIII, któremu kawa tak przypadła do gustu, że oficjalnie zezwolił na jej picie w krajach chrześcijańskich.
Pierwsza brytyjska kawiarnia powstała w Oksfordzie w 1650 roku, a pierwsza kawiarnia o polskim rodowodzie została założona w 1683 roku w Austrii przez Jerzego Franciszka Kulczyckiego, któremu przypisuje się też popularyzowanie kawy podawanej z mlekiem i cukrem. Pierwsze polskie pijalnie kawy, czyli kafehauzy, powstały w Gdańsku, by później rozprzestrzenić się na cały kraj.
Początkowo kawa była napojem elitarnym, dostępnym tylko dla polskich możnych, z czasem jednak stała się bardzo powszechna. Pijano ją solo lub z dodatkami mleka, słodkiej śmietanki, cukru albo soli. Bogaci ziemianie zatrudniali nawet wykwalifikowane kawiarki, których zadaniem było jej parzenie. Kawa stała się narodowym napojem w wielu krajach w połowie XIX wieku, a jej znaczenie jako towaru handlowego błyskawicznie wzrosło. Obecnie światowa produkcja kawy wynosi 6,9 mln ton, a większe znaczenie handlowe ma tylko ropa naftowa.
Smaczna pokusa
Dzisiaj kawy można napić się wszędzie – kawiarnie, cukiernie, restauracje oferują nam wielki wybór gatunków, smaków i sposobów jej przyrządzania. Dzięki szerokiemu wyborowi kawy w sklepach, każdy z nas może też przyrządzić ją na swój ulubiony sposób w domu. Parzona w ekspresie, po turecku, czarna lub z mlekiem – to tylko najbardziej popularne w naszym kraju sposoby podawania tego napoju, a smakosze mogą próbować wielu wariacji.
Listy proponowanych w kawiarniach rodzajów kawy mogą przyprawić o zawrót głowy. Warto pamiętać, co kryje się pod najpowszechniejszymi nazwami.
Espresso – mała, mocna, czarna kawa.
Espresso doppio – podwójne espresso.
Espresso con panna – espresso z bitą śmietaną.
Caffè latte macchiato – espresso ze spienionym mlekiem podawane w wysokiej
szklance.
Cappuccino – espresso z pianką mleczną podawane w filiżance.
Caffè americano – espresso, do którego dolewa się gorącą wodę.
Kawę podaje się także z syropami smakowymi: karmelowym, orzechowym, waniliowym i pomarańczowym, z dodatkiem czekolady lub cynamonu, a nawet ze świeżą skórką cytryny.
Sekrety baristy
Sekret dobrej kawy kryje się nie tylko w najlepszych ziarnach, ale także we właściwie przeprowadzonym procesie jej parzenia. Kawę o idealnym smaku, aromacie i konsystencji można wypić nie tylko w kawiarni. Wbrew pozorom uzyskanie takiego idealnego naparu nie jest trudne – nawet w warunkach domowych.
Barista Segafredo Zanetti podpowiada, na co należy zwrócić uwagę i co zrobić, aby przyrządzić kawę zgodnie z prawidłami tej sztuki.
Materiały prasowe
Zobacz także przepisy czytelniczek: