Przepisy wielkanocne na OSTATNIĄ CHWILĘ! Te dania zrobisz błyskawicznie, są pyszne!

Święta tuż-tuż. Spokojnie, zdążysz ze wszystkim na czas.
Przepisy wielkanocne na OSTATNIĄ CHWILĘ! Te dania zrobisz błyskawicznie, są pyszne!
07.04.2012

Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych, świątecznych dań, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!

Jajka faszerowane pastą serową

Składniki: 100 g żółtego sera, 50 g masła, 5 jajek, 3 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki majonezu, pietruszka do dekoracji, sól, pieprz

Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ser zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Masło rozetrzeć z majonezem, dodać rozdrobnione żółtka, ser żółty i przyprawić. Powstałą masą szprycować dekoracyjnie połówki jaj. Udekorować cząstkami pomidorków i pietruszką.

Sałatka świąteczna

Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz

Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.

wielkanoc 2012

Smaczny śledzik

Składniki: ok. 40 dag śledzi (filetów bez skóry, wymoczonych), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku, cebula, jabłko, roszponka do dekoracji lub inna zielenina

Wykonanie: wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotować sos: wlać śmietanę, dodać łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko – wszystko dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, pamiętając, że śledzie też są słone. Przekładać w miseczce warstwami śledzie z sosem. Udekorować zieleniną. Odstać co najmniej na godzinę do lodówki.

Wielkanocny żurek

Składniki: 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ćwierć średniej cebuli, 2 łyżeczki przyprawy do żurku, pół 2 szklanki żurku naturalnego, kiełbasa według uznania

Wykonanie: do wody włożyć kiełbasę, a następnie listki laurowe, ziele angielskie oraz posiekane w piórka cebule. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do żurku, gotować przez 30 minut. Na końcu wlać pół szklanki żurku i zagotować. Gotowe!

wielkanoc 2012

Duszony schab w ziołach

Składniki: 2 kg schabu środkowego, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżeczki cząbru, 4 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki smalcu, półtorej szklanki bulionu, kubeczek śmietany 22 proc., sól, pieprz

Wykonanie: schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i przyprawami, owinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, przykryć i piec przez dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu mięsa zlać sos do rondelka i wymieszać go ze śmietaną. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos podawać w sosjerce. Jeśli chcemy, by schab był bardziej dietetyczny, można upiec go w rękawie foliowym.

Mazurek bakaliowy

Składniki: 40 dag cukru, 20 dag mąki, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag fig, 10 dag wypestkowanych daktyli, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 jajek, 4 duże wafle

Wykonanie: bakalie oczyścić, pokroić w cienkie paseczki lub w drobną kostkę i przesypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, dodać bakalie, delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wafel, równo rozsmarować i nakryć drugim waflem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowy, zimny mazurek przekroić w kwadraty lub prostokąty.

wielkanoc 2012

Torcik bez pieczenia

Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, szklanka cukru, czubata szklanka wiórków kokosowych, szklanka mleka, pół kostki masła, pół puszki brzoskwiń

Wykonanie: łyżkę wiórków odłożyć do dekoracji, a pozostałe wymieszać z mlekiem i cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć, w trakcie ucierania dodając małymi porcjami przygotowaną masę kokosową. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie krem kokosowy, równo rozsmarować. Udekorować pokrojonymi w paski brzoskwiniami. Posypać wiórkami kokosowymi.

Tutaj podpowiadamy, jak odchudzić wielkanocne potrawy.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Nowości kulinarne kwietnia – skosztuj w tym tygodniu!

Pisanki czekoladowe, a może gulasz z patelni?

Piknikowe menu na wiosnę

Rozkoszuj się wiosną i ruszaj na piknik.

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2012 12:59
www.cukierwarszawski.blogspot.com
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2012 11:11
ostatni przepis na torcik mnie zainspirował ; )
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.04.2012 02:45
W takim razie też podzielę się przepisem na jajka faszerowane: wędzony łosoś + ogórki konserwowe + żółtko ugotowanego na twardo jajka + majonez. Łosoś i ogórki powinny być pokrojone w możliwie małe kawałeczki. Powstałą pastę ładujemy w ostygłe białka. Będą ładnie wyglądać udekorowane szczypiorkiem albo kawałeczkiem natki pietruszki. Wesołych świąt. ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie