Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych, świątecznych dań, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!
Składniki: 100 g żółtego sera, 50 g masła, 5 jajek, 3 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki majonezu, pietruszka do dekoracji, sól, pieprz
Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ser zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Masło rozetrzeć z majonezem, dodać rozdrobnione żółtka, ser żółty i przyprawić. Powstałą masą szprycować dekoracyjnie połówki jaj. Udekorować cząstkami pomidorków i pietruszką.
Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.
Składniki: ok. 40 dag śledzi (filetów bez skóry, wymoczonych), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku, cebula, jabłko, roszponka do dekoracji lub inna zielenina
Wykonanie: wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotować sos: wlać śmietanę, dodać łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko – wszystko dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, pamiętając, że śledzie też są słone. Przekładać w miseczce warstwami śledzie z sosem. Udekorować zieleniną. Odstać co najmniej na godzinę do lodówki.
Składniki: 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ćwierć średniej cebuli, 2 łyżeczki przyprawy do żurku, pół 2 szklanki żurku naturalnego, kiełbasa według uznania
Wykonanie: do wody włożyć kiełbasę, a następnie listki laurowe, ziele angielskie oraz posiekane w piórka cebule. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do żurku, gotować przez 30 minut. Na końcu wlać pół szklanki żurku i zagotować. Gotowe!
Składniki: 2 kg schabu środkowego, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżeczki cząbru, 4 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki smalcu, półtorej szklanki bulionu, kubeczek śmietany 22 proc., sól, pieprz
Wykonanie: schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i przyprawami, owinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, przykryć i piec przez dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu mięsa zlać sos do rondelka i wymieszać go ze śmietaną. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos podawać w sosjerce. Jeśli chcemy, by schab był bardziej dietetyczny, można upiec go w rękawie foliowym.
Składniki: 40 dag cukru, 20 dag mąki, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag fig, 10 dag wypestkowanych daktyli, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 jajek, 4 duże wafle
Wykonanie: bakalie oczyścić, pokroić w cienkie paseczki lub w drobną kostkę i przesypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, dodać bakalie, delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wafel, równo rozsmarować i nakryć drugim waflem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowy, zimny mazurek przekroić w kwadraty lub prostokąty.
Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, szklanka cukru, czubata szklanka wiórków kokosowych, szklanka mleka, pół kostki masła, pół puszki brzoskwiń
Wykonanie: łyżkę wiórków odłożyć do dekoracji, a pozostałe wymieszać z mlekiem i cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć, w trakcie ucierania dodając małymi porcjami przygotowaną masę kokosową. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie krem kokosowy, równo rozsmarować. Udekorować pokrojonymi w paski brzoskwiniami. Posypać wiórkami kokosowymi.
Tutaj podpowiadamy, jak odchudzić wielkanocne potrawy.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Nowości kulinarne kwietnia – skosztuj w tym tygodniu!
Pisanki czekoladowe, a może gulasz z patelni?
Rozkoszuj się wiosną i ruszaj na piknik.