Sorbet to świetna alternatywa dla kalorycznych lodów i mało treściwych napojów. Określa się tak orzeźwiający, mrożony deser przyrządzony na bazie posłodzonej wody z zamrożonymi owocami, ewentualnie z dodatkiem wina lub likieru. Warto wiedzieć, że pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie `szarbat` oznaczającego `gęsty syrop`. Jednak moda na sorbet panowała już w starożytnym Rzymie, którego mieszkańcy w przerwach między posiłkami orzeźwiali się chłodnym napojem. A ochrzcili go nazwą pochodzącą od łacińskiego czasownika `sorbeo` oznaczającego `piję. Sorbety często porównuje się do lodów włoskich i lodów wodnych, jednak różnią się od siebie doborem oraz proporcjami składników. Pora przygotować sorbety we własnym domu! Jak? Oto przepisy.
Składniki: 20 dag lodów truskawkowych, ćwierć szklanki przecieru truskawkowego, ćwierć szklanki słodkiej śmietanki, ćwierć szklanki wina musującego (potocznie zwanego szampanem)
Wykonanie: niezbyt zamrożone lody truskawkowe wymieszać z przecierem, słodką śmietanką i winem musującym. Rozlać do szklanek z uszkiem lub szampanek i zaraz podawać ze słomką.
Składniki: kilogram miąższu z arbuza, 15 dag cukru, łyżka grenadiny (syropu), łyżeczka konfitury z róży, łyżeczka startej skórki z pomarańczy, sok z połowy cytryny
Wykonanie: arbuza oczyścić z pestek i zmiksować. Dodać cukier oraz pozostałe składniki. Mieszać dokładnie, aż wszystko się rozpuści. Odstawić do zamrażalnika na kwadrans. Po tym czasie dokładnie wymieszać i jeszcze raz zamrażać przez 15 minut. Powtarzać tę czynność, aż sorbet będzie twardy i zmrożony. Przełożyć całość do malaksera i miksować, aż sorbet nabierze konsystencji musu.
Składniki: 2 owoce mango lub 2 brzoskwinie (mogą być z puszki), 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej, 4-5 łyżek soku z cytryny, 100 ml wina musującego (szampana), 50 ml likieru pomarańczowego lub morelowego
Wykonanie: z umytych, obranych i pozbawionych pestek owoców odkroić 2-3 plastry, a resztę zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dalej miksując, wlać powoli wino musujące. Tak przygotowany sorbet wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Tuż przed podaniem zmiksować z likierem, przełożyć do pucharków i udekorować cząstkami owoców.
Sorbet o smaku owoców leśnych
Składniki: 4 saszetki herbaty o smaku owoce leśne, szklanka zmiksowanych owoców leśnych (jagody, jeżyny, poziomki, maliny, borówki), płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 3 płaskie łyżeczki cukru, świeże owoce do dekoracji
Wykonanie: herbatę zaparzyć w 600 ml gorącej wody przez około 10 minut. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i wszystko dobrze wymieszać. Gdy napar ostygnie, dodać zmiksowane owoce, a całość przełożyć do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na trzy godziny. Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania, aby pokruszyć go na kawałki, zanim zamarznie na kamień. Gotowy sorbet przełożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Składniki: 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, 2 cytryny, 1/3 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru
Wykonanie: maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem oraz sokiem z dwóch cytryn. Przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Przełożyć do miski i zamrażać przez około dwie godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić przez dwie godziny. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem. Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
Składniki: 20 dag lodów bakaliowych, ćwierć szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego, ćwierć szklanki soku winogronowego, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
Wykonanie: lody, niezbyt zamrożone, wymieszać z sokiem pomarańczowym i winogronowym oraz winem. Rozlać do szklanek z uszkiem albo szampanek i od razu podawać ze słomką.
Składniki: szklanka cukru, 3 szklanki wody, 3/4 szklanki kakao, łyżka aromatu waniliowego
Wykonanie: w rondlu rozpuścić cukier i podgrzewać tak długo, aż powstanie karmel. Zmniejszyć ogień i wlać wodę, cały czas mieszając. Do powstałego płynu wsypać kakao i dodać wanilię. Mieszać tak długo, aż całość będzie gładka. Wszystko przelać do pojemnika i odstawić do czasu, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wystudzone wsadzić do zamrażalnika na dwie godziny. Co pół godziny mieszać sorbet, aby nie wytworzyły się kryształy. Podawać od razu.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!
Nie musisz rezygnować z kolacji.
Oto prawdziwe pyszności.