Zupa wiśniowa to wymarzone pierwsze danie w upalne, letnie dni. Możesz być pewna, że zasmakują w niej nie tylko najmłodsi, orzeźwi każdego!
Składniki:
60 dag wiśni,
4 - 5 łyżek cukru,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżeczka mąki,
sól, cynamon lub skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie umyj i pozbaw pestek. Połowę z nich ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Następnie podlej je znowu wodą (125 ml), dodaj cukier i odrobinę cynamonu. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i wlej do gorącej zupy. Zagotuj ponownie. Pozostałe owoce połóż na dnie talerzy i zalewaj gorącą zupą. Możesz także podawać ją na chłodno, jeśli wolisz.
Smacznego!
Krystyna Podolska
Zobacz także:
Picie kawy w nadmiarze niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, a także, jak dowiedziono, prowadzi do zmiany świadomości.
Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby
Pomidory najlepiej smakują latem. Można je jeść w wersji solo, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia staną się dopiero w połączeniu z innymi składnikami.