Letni deser z dodatkiem owoców potrafi osłodzić wakacje i poprawić humor. Szczególnie, gdy jego przyrządzenie trwa nie dłużej niż kwadrans!
Tarta jabłkowa
Składniki: 1 kg jabłek, 1 cytryna, ½ kostki masła, mrożone ciasto francuskie, szklanka cukru.
Przygotowanie: Obierz i pokrój na ćwiartki jabłka, wydrążając z nich środek. Do formy na tartę wsyp cukier i podgrzej. Gdy się skarmelizuje, dodaj do niego 3 łyżki niegazowanej wody mineralnej oraz pół kostki masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, a gdy powstanie jednolita, gęsta masa, ułóż na niej wcześniej przygotowane jabłka. Całość wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 10 minut. W tym czasie rozmroź ciasto francuskie. Gdy jabłka będą gotowe, przykryj je ciastem, okrój jego brzegi i wstaw do piekarnika. Piecz tak długo, aż deser się zarumieni.
Zupa melonowa z malinami
Składniki: 2 dojrzałe melony, 25 dag malin, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki słodkiego białego wina, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Melony powinny być chłodne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Przekrój je na pół i wyjmij pestki. Z części miąższu przygotuj 20 kulek. Resztę miąższu zmiksuj z imbirem, wanilią, winem i cynamonem. Powstały płyn wlej do wysokich kieliszków lub pucharków, dodaj do tego kulki melona i maliny. Podawaj na zimno.
Ananasowy torcik na zimno
Składniki: 100 g okrągłych biszkoptów, 150 ml mleka, 400 g serka homogenizowanego, 500 g śmietany 36%, 25 g żelatyny, 1 opakowanie galaretki, 1 puszka ananasów.
Przygotowanie: Nasącz biszkopty w mleku i wyłóż nimi tortownicę. Następnie rozpuść w 100 ml wody żelatynę, wymieszaj ją z serkiem i dodaj do niej ubitą wcześniej śmietanę. Siedem plasterków ananasa pokrój na małe kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty, ozdób pozostałymi plastrami ananasa i zalej tężejącą galaretką w ulubionym smaku. Wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.
Jagodowe bezy
Składniki: 200 dag jagód, świeże bezy, jedno opakowanie serka mascarpone, jedno opakowanie Piegusków.
Przygotowanie: Pokrusz bezy i włóż je do wysokich pucharków. Ich wierzch wyłóż jagodami, a całość przykryj warstwą serka mascarpone oraz pokruszonych piegusków. Pycha!
Krystyna Podolska
Zobacz także:
Coś orzeźwiającego dla wszystkich amatorek lodowych rozkoszy…
Jego fantastycznie egzotyczny smak będzie wodził cię na pokuszenie!