Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery

Letni deser z dodatkiem owoców potrafi osłodzić wakacje i poprawić humor. Szczególnie, gdy jego przyrządzenie trwa nie dłużej niż kwadrans!
Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery
06.08.2009

Letni deser z dodatkiem owoców potrafi osłodzić wakacje i poprawić humor. Szczególnie, gdy jego przyrządzenie trwa nie dłużej niż kwadrans!

Tarta jabłkowa

Składniki: 1 kg jabłek, 1 cytryna, ½ kostki masła, mrożone ciasto francuskie, szklanka cukru.

Przygotowanie: Obierz i pokrój na ćwiartki jabłka, wydrążając z nich środek. Do formy na tartę wsyp cukier i podgrzej. Gdy się skarmelizuje, dodaj do niego 3 łyżki niegazowanej wody mineralnej oraz pół kostki masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, a gdy powstanie jednolita, gęsta masa, ułóż na niej wcześniej przygotowane jabłka. Całość wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 10 minut. W tym czasie rozmroź ciasto francuskie. Gdy jabłka będą gotowe, przykryj je ciastem, okrój jego brzegi i wstaw do piekarnika. Piecz tak długo, aż deser się zarumieni.

Zupa melonowa z malinami

Składniki: 2 dojrzałe melony, 25 dag malin, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki słodkiego białego wina, szczypta cynamonu.

Przygotowanie: Melony powinny być chłodne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Przekrój je na pół i wyjmij pestki. Z części miąższu przygotuj 20 kulek. Resztę miąższu zmiksuj z imbirem, wanilią, winem i cynamonem. Powstały płyn wlej do wysokich kieliszków lub pucharków, dodaj do tego kulki melona i maliny. Podawaj na zimno.

Ananasowy torcik na zimno

Składniki: 100 g okrągłych biszkoptów, 150 ml mleka, 400 g serka homogenizowanego, 500 g śmietany 36%, 25 g żelatyny, 1 opakowanie galaretki, 1 puszka ananasów.

Przygotowanie: Nasącz biszkopty w mleku i wyłóż nimi tortownicę. Następnie rozpuść w 100 ml wody żelatynę, wymieszaj ją z serkiem i dodaj do niej ubitą wcześniej śmietanę. Siedem plasterków ananasa pokrój na małe kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty, ozdób pozostałymi plastrami ananasa i zalej tężejącą galaretką w ulubionym smaku. Wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.

Jagodowe bezy

Składniki: 200 dag jagód, świeże bezy, jedno opakowanie serka mascarpone, jedno opakowanie Piegusków.

Przygotowanie: Pokrusz bezy i włóż je do wysokich pucharków. Ich wierzch wyłóż jagodami, a całość przykryj warstwą serka mascarpone oraz pokruszonych piegusków. Pycha!

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Lodowe sorbety owocowe

Coś orzeźwiającego dla wszystkich amatorek lodowych rozkoszy…

Tropikalny tort malibu

Jego fantastycznie egzotyczny smak będzie wodził cię na pokuszenie!

 

Polecane wideo

Komentarze (20)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.10.2012 16:40
Tutaj wpisz treść komentarza do Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.03.2010 14:06
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.03.2010 12:39
Tutaj wpisz treść komentarza...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.02.2010 12:37
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.08.2009 08:24
torcik ananasowy+pychotka, wszstkim w domu smakowal bardzo
odpowiedz

Polecane dla Ciebie