Ten pyszny i prosty do zrobienia deser na pewno sprosta twoim kulinarnym upodobaniom. Połączenie kruchego, słodkiego ciasta i kwaśnych owoców sprawi, że pokochasz ten smak od pierwszego kęsa!
Składniki:
200 g mąki,
100 g margaryny, np. Kasi,
100 g cukru (pudru lub zwykłego),
1 żółtko,
opakowanie mrożonych lub świeżych śliwek,
2 gruszki,
orzechy laskowe lub migdały.
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na blat, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier. Ucieraj dłońmi, aż do uzyskania gładkiej, twardej konsystencji. Uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Pokrój gruszki w kostkę, śliwki na połówki, orzechy rozgnieć. Wymieszaj wszystko, rozłóż na blasze. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj lub pokrusz na owoce, tak aby całkowicie je przykryło. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz, aż ciasto ładnie sie zarumieni, a po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Monika Boruch
Zobacz także:
Mamy dla was propozycję deserową, którą pokocha cała rodzina – dzieciaki za słodki smak, panie za przeuroczy wygląd, a panowie… panowie uwielbiają wszystko, co zaproponuje im ukochana kobieta!
Jest smaczne, słodkie, a nie tuczy! Ciasto w wersji light to uczta dla podniebienia – bez dodatkowych centymetrów i wyrzutów sumienia!