Drożdżowe rogaliki z nadzieniem to doskonała alternatywa dla śniadaniowych kanapek albo poobiedniego deseru. Ich przygotowanie może się wydawać trudnym i czasochłonnym zadaniem, ale z naszą pomocą przekonasz się, że własnoręczne pieczenie rogalików to sama przyjemność!
Tradycyjne rogaliki drożdżowe
Składniki: 3 jajka, 1 kg mąki, pół szklanki cukru, półtorej szklanki mleka, pół kostki drożdży, pół kostki margaryny, paczka cukru waniliowego, nadzienie (w zależności o fantazji – powidła śliwkowe, marmolada z dzikiej róży, dżem truskawkowy, Nutella).
Sposób przygotowania: Starannie wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz dodaj jajka. Następnie roztop na patelni margarynę, a gdy się ostudzi, wlej ją do miski z pozostałymi składnikami i wszystko rozgnieć. Drożdże dokładnie rozkrusz, wrzuć do mleka i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowane mleko dodaj do wcześniej powstałej masy i ponownie rozgnieć.
Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na cztery równe porcje. Każdą z nich rozwałkuj, powstałe koło rozetnij na cztery części, a otrzymane ćwiartki - na kolejne trzy części. W ten sposób powinnaś otrzymać około 36 trójkącików. Ich podstawy posmaruj nadzieniem, a ciasto uformuj na zgrabne półksiężyce, zwijając od podstawy w kierunku wierzchołka.
Gotowe rogaliki ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce i piecz przez 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.
Podawaj na ciepło, latem w duecie z kompotem albo mrożoną kawą, a jesienią i zimą - z herbatą z sokiem malinowym. Pycha!
Krystyna Podolska
Zobacz także:
Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery
Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser…
Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały
Nic tak nie orzeźwia, jak mrożona kawa.