Przepisy kulinarne: Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

Uwielbiasz pyszny duet rogalików i aromatycznej kawy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Przepisy kulinarne: Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
14.08.2009

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem to doskonała alternatywa dla śniadaniowych kanapek albo poobiedniego deseru. Ich przygotowanie może się wydawać trudnym i czasochłonnym zadaniem, ale z naszą pomocą przekonasz się, że własnoręczne pieczenie rogalików to sama przyjemność!

Tradycyjne rogaliki drożdżowe

Składniki: 3 jajka, 1 kg mąki, pół szklanki cukru, półtorej szklanki mleka, pół kostki drożdży, pół kostki margaryny, paczka cukru waniliowego, nadzienie (w zależności o fantazji – powidła śliwkowe, marmolada z dzikiej róży, dżem truskawkowy, Nutella). 

Sposób przygotowania: Starannie wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz dodaj jajka. Następnie roztop na patelni margarynę, a gdy się ostudzi, wlej ją do miski z pozostałymi składnikami i wszystko rozgnieć. Drożdże dokładnie rozkrusz, wrzuć do mleka i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowane mleko dodaj do wcześniej powstałej masy i ponownie rozgnieć.

Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na cztery równe porcje. Każdą z nich rozwałkuj, powstałe koło rozetnij na cztery części, a otrzymane ćwiartki - na kolejne trzy części. W ten sposób powinnaś otrzymać około 36 trójkącików. Ich podstawy posmaruj nadzieniem, a ciasto uformuj na zgrabne półksiężyce, zwijając od podstawy w kierunku wierzchołka.

Gotowe rogaliki ułóż na wysmarowanej margaryną blaszce i piecz przez 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.

Podawaj na ciepło, latem w duecie z kompotem albo mrożoną kawą, a jesienią i zimą - z herbatą z sokiem malinowym. Pycha!

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery 

Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser…

Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały 

Nic tak nie orzeźwia, jak mrożona kawa.

Polecane wideo

Komentarze (64)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.01.2013 08:54
rogaliki są bardzo tanie i super smaczne .ja zrobiłam z nadzieniem budyniowym
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.10.2011 16:41
Napewno pyszne ale nie mam składników wszystkich:/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.02.2011 13:39
Rogaliki są pyszne! :) przed chwilką zrobiłam.. Są cieplutkie jeszcze..Mam nadzieję, że jak wystygną to nie będą twarde! :) Ale przepis na 6! POLECAM
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.12.2010 15:08
nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie? fajny przepis ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.12.2010 15:08
ale nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie