Marzy ci się wykwintna Wigilia z suto zastawionym stołem? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, byś obok tradycyjnych świątecznych dań zaserwowała swoim gościom łososia w sosie teriyaki, który ma bardzo wyrafinowany smak. Nadasz mu polskiego charakteru, jeśli zamiast na ryżu, czy makaronie, ułożysz go po prostu na gotowanych ziemniaczkach.
Składniki: 180g świeżego łososia, olej, masło, kapusta, marchew, cebula, papryka, sezam biały
Sos Teriyaki: 700 ml białego wytrawnego wina, 150 ml sosu sojowego, 150 g cukru, 70 g miodu, 3 ząbki czosnku, mąka ziemniaczana, korzeń imbiru
Przygotowanie:
1.Zagotuj wino ze startym imbirem, czosnkiem, miodem, sosem sojowym i cukrem. Gotuj całość przez 40 minut. Następnie odcedź sos i zagęść go odrobiną mąki.
2.Pokrój warzywa na małe kawałki i podduś je na patelni. Dopraw solą i pieprzem.
3.Pokrój łososia na mniejsze porcje i podsmaż go z obu stron.
4.Ułóż rybę na warzywach. Oblej ją sosem teriyaki i posyp odrobiną sezamu. Serwuj z ryżem, makaronem lub gotowanymi ziemniaczkami.