Nachodzi cię czasem ochota na pyszną, niebanalną przekąskę, która tak właściwie robi się w piekarniku sama? Jeśli tak, to dobrze trafiłaś. Dzisiaj w naszym małym kąciku kulinarnym chcemy bowiem zachęcić do skosztowania apetycznej sałatki wegańskiej, skomponowanej z ryżu, ananasa i orzechów nerkowca. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!
Składniki: pół szklanki podgotowanego brązowego ryżu, cebula dymka (2-3), 2 plasterki ananasa z puszki, rozmrożona zielona soja, kilka orzechów nerkowca, 2 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu chilli, olej
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
2.W misce wymieszaj ryż, pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojonego ananasa, soję i orzechy nerkowca.
3.W małej miseczce połącz olej kokosowy, sos sojowy i sos chilli. Zalej mieszanką ryż i pozostałe składniki.
4.Posmaruj naczynie żaroodporne lub blachę odrobiną oleju. Wyłóż farsz do środka i rozsmaruj go łyżką na płaską warstwę. Piecz całość przez 45-60 minut, co jakiś czas mieszając składniki. Gdy poczujesz, że ryż jest już suchy, danie jest gotowe.
5.W razie potrzeby do sałatki podaj w oddzielnym naczyniu sos chilli i sos sojowy.