Zapomnij o nudnych, pozbawionych wyrazu śniadaniach. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być sycący, pożywny, a przy tym smaczny. Wszystkie te kryteria spełnia pyszna tartinka z jajkiem i żurawiną, która nastroi cię pozytywnie na cały poranek.
Smacznego!
Składniki:
Sos żurawinowy: 1/2 szklanki mrożonych żurawin, 1 łyżka białego cukru pudru, 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 pomarańcza
Tartinka: oliwa z oliwek, 3 listki szałwii, sól, 1 por, 1 łyżka niesolonego masła, 1 duże jajko, pieprz, 1 kromka chleba
Przygotowanie:
1.Do małego rondelka wrzuć żurawinę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i imbir. Wyciśnij również sok z pomarańczy i dolej go do pozostałych składników. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj ją przez 3-5 minut, póki nie osiągnie konsystencji dżemu.
2.Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na niej liście szałwii – po 30 sekund każdą stronę. Szałwię odłóż na ręczniki papierowe i posyp je solą.
3.Na tej samej patelni podsmaż następnie pokrojonego w kostkę pora. Dodaj do niego 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Zdejmij patelnię z ognia po 10 minutach.
4.Następnie usmaż jajko tak, by białko było ścięte, a żółtko płynne.
5.Podgrzej chleb (w mikrofalówce lub na patelni). Posmaruj go sosem żurawinowym, posyp duszonymi porami i liśćmi szałwii. Na wierzchu ułóż jajko. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Gotowe!