Zrób najbliższym niespodziankę i na Wigilię przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że cała Twoja rodzina rozsmakuje się w tej pysznej przekąsce!
Składniki: 50 dag miodu; 15 dag cukru; 1 kg mąki pszennej; 4 jajka; 1 cytryna; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 torebki przyprawy do pierników; kostka margaryny
Wykonanie:
1. Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników.
2. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem.
3. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj.
4. Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje.
5. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami świąteczne kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Udekoruj pierniczki lukrem i posypką do dekoracji ciastek. Smacznego!