Przepis na smakowite pierożki meksykańskie (Prosty obiad dla fanów ostrych przypraw!)

17 Października 2012

Kilka składników, piękne aromaty, pyszny efekt!

pierożki meksykańskie

Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku, aromatycznych przypraw oraz kolorowych dań i sosów. W daniach Meksyku kluczowymi składnikami są fasola, kukurydza, pomidory, papryka, a także grillowane mięsa. Brzmi pysznie? Oczywiście, dlatego dzisiaj chcemy Wam zaproponować prosty i szybki przepis na smakowite pierogi z pikantnym farszem.

Pierożki meksykańskie:

Składniki (na około 20 pierogów):

15 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki kukurydzianej, szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka soli,1 pierś z kurczaka, 4 łyżki fasoli, 1 papryka, 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy chili, starty żółty ser, olej

Składniki na salsę:

1 pomidor, ¼ cebuli, pieprz, sól, limonka, kolendra

Przygotowanie:

1.Zagnieć ciasto z obu mąk, wody i soli. Włóż je na 10 minut do lodówki.

2.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą chili i usmaż na patelni.

3.Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek i fasolę. Smaż przez kilka minut, a potem dodaj kurczaka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

4.Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą specjalnej foremki do pierogów (lub zwykłej szklanki) wydrąż kółka. W każde z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp odrobiną żółtego sera i zalep brzegi. Następnie smaż pierożki w głębokim oleju, póki nie staną się złociste.

5.Przygotuj w małej miseczce salsę. Pokrój pomidor i cebulkę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki, posyp kolendrą. Gotowe!

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na domowe HOT DOGI z grillowaną papryką i cebulką - zrobisz je z łatwością!

Zdrowsza alternatywa dla fast foodów.

Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-25 14:55:02

zrobilam. obrzydliwe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-19 21:45:47

a jaka ma byc ta fasola? czerwona z puszki czy taka normalna?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-21 09:34:41

Bób

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-18 16:13:19

zrobiłam wczoraj są pyszne chociaż czasochłonne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-18 08:34:44

wczoraj robilam... PYCHAAA!! :) choc lacznie ze zrobieniem i usmazeniem zeszlo mi jakies poltorej godziny ;P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 21:50:18

Jasne że można upiec w piekarniku.. w jednej gazecie byl dokładnie taki sam przepis i n;-a koniec piecze się na natłuszczonej blaszce ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temper. 180 stopni:-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 16:06:19

mmmm podobne do nachosow czy jak sie to pisze. moga byc smaczne:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 15:58:52

od czasu do czasu można sobie przecież pozwolić na takie "tłustości" ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 12:53:17

dziwnie wyglądaja...jakby miały w sobie z pol litra oleju

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 12:32:40

Po co tyle smażyć? Fuj.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 09:53:21

Fajne tylko ze nie jem nic co jest smażone, ciekawe czy pieczone w piekarniku byłyby równie smaczne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-17 10:33:41

też jestem własnie ciekawa :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz