Gotowanie zup kojarzy nam się zazwyczaj z wielogodzinnym siedzeniem w kuchni. To prawda, niektóre zupy są rzeczywiście pracochłonne, jednak serowy krem to zupełnie inna historia. Przygotowuje się go naprawdę przyjemnie i szybko, a potem już tylko… rozkoszuje jego niesamowitym smakiem!
Składniki (na 4 porcje): 1 litr wywaru warzywnego, 2 duże kremowe serki topione, śmietana 12%, 1 łyżka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, opcjonalnie grzanki
Przygotowanie:
1. Przygotuj wywar do zupy. Cebulę, por, 2 marchewki, 1 pietruszkę i 2 łodygi selera naciowego zalej wodą i przypraw solą. Gotuj do miękkości (około 30 min).
2. Odcedź warzywa (możesz je również zmiksować i zagęścić nimi zupę). Do wrzącego wywaru włóż pokrojone w kostkę serki topione. Gotuj całość na wolnym ogniu, raz na jakiś czas delikatnie mieszając.
3. Dodaj do śmietany łyżkę mąki pszennej. Bardzo powoli wlej ją do zupy. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i grzankami. Smacznego!