Przepis na pyszny świąteczny sernik (wersja czekoladowa i marchewkowo-pistacjowa)

Dla każdego coś dobrego. Palce lizać!
Przepis na pyszny świąteczny sernik  (wersja czekoladowa i marchewkowo-pistacjowa)
Fot. Unsplash
21.12.2016

Jedną z dwunastu potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest sernik świąteczny. Wraz z makowcem to król wśród deserów podczas świąt. Można go przygotować na tyle sposobów, ile podpowie Wam wyobraźnia. My przygotowaliśmy dla Was z okazji świąt dwa przepisy na świąteczne serniki, które na pewno trafią w gusta zasiadającej przy stole rodziny. Dla wielbicieli bardziej klasycznych smaków mamy sernik czekoladowy z warstwą makową. Miłośnicy alternatywnych smaków będą mogą rozkoszować się sernikiem na spodzie marchewkowo–pistacjowym z polewą pistacjową. Do przygotowania każdego sernika będziecie potrzebowali minimum 1 kg twarożku kanapkowo–sernikowego. Smacznego!

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową:


na formę ok. 22 cm:
na spód:
- 100 g dowolnych herbatników ( np. petitki z ząbkami)
- 80 g stopionego masła


na masę serową:
- 1 kg twarożku kanapkowo – sernikowego
- 5 jajek
- 200 ml śmietanki 30 -36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
- 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii - siekanych orzechów, rodzynek


polewa :
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 - 80 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek. Przy pomocy malaksera lub wałka pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Połowę masy odlać do innego naczynia. Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać.


Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.


Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać.
Zalać ostudzony deser.

Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową


Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø


Masa:
• 1 kg twarożku kanapkowo–sernikowego
• 4 łyżki oliwy
• 5 jaj
• 1 szklanka cukru pudru
• 125 ml śmietanki 36 %
• sok i skórki z dwóch limonek
• 200g batatów


Spód:
• 100 g marchwi
• 200 g mielonych migdałów
• 200 g masła100 g pokruszonych pistacji
• 1 żółtko
• szczypta soli


Polewa
• 150 g białej czekolady
• 200 ml śmietanki 36%
• 100 g zmielonych pistacji
• sok i skórka z 1 limonki


Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód marchewkowo – pistacjowy i pieczemy w temperaturze 140 ̊C 55 min. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy zmielone pistacje i odstawiamy na 10 minut. Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą.

Materiały prasowe

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie