Przepis na pyszny świąteczny sernik (wersja czekoladowa i marchewkowo-pistacjowa)

21 Grudnia 2016

Dla każdego coś dobrego. Palce lizać!

sernik

Jedną z dwunastu potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest sernik świąteczny. Wraz z makowcem to król wśród deserów podczas świąt. Można go przygotować na tyle sposobów, ile podpowie Wam wyobraźnia. My przygotowaliśmy dla Was z okazji świąt dwa przepisy na świąteczne serniki, które na pewno trafią w gusta zasiadającej przy stole rodziny. Dla wielbicieli bardziej klasycznych smaków mamy sernik czekoladowy z warstwą makową. Miłośnicy alternatywnych smaków będą mogą rozkoszować się sernikiem na spodzie marchewkowo–pistacjowym z polewą pistacjową. Do przygotowania każdego sernika będziecie potrzebowali minimum 1 kg twarożku kanapkowo–sernikowego (np.Mój Ulubiony). Smacznego!

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową:


na formę ok. 22 cm:
na spód:
- 100 g dowolnych herbatników ( np. petitki z ząbkami)
- 80 g stopionego masła


na masę serową:
- 1 kg twarożku kanapkowo – sernikowego
- 5 jajek
- 200 ml śmietanki 30 -36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
- 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii - siekanych orzechów, rodzynek


polewa :
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 - 80 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek. Przy pomocy malaksera lub wałka pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Połowę masy odlać do innego naczynia. Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać.


Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.


Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać.
Zalać ostudzony deser.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz