Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, mamy dla ciebie świetny pomysł na obiad. Przygotuj pizzę wegetariańską, jednak zamiast dodawać do niej tradycyjny sos pomidorowy, zamień go na… masło orzechowe. Wbrew pozorom grzyby, papryka i brokuły świetnie się z nim komponują!
Składniki:
Ciasto: 500 g mąki pełnoziarnistej, 70 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 50 ml oliwy z oliwek, ciepła woda, łyżeczka cukru
Sos: 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka cukru brązowego, masło orzechowe, szczypta soli, 1 łyżka wody
Farsz: 3 pieczarki, pół mozzarelli, ½ czerwonej papryki pokrojonej w pierścienie, kilka ugotowanych różyczek brokuła
Przygotowanie:
1.Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj odrobinę ciepłej wody i łyżeczkę mąki, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Wymieszaj mąkę z solą, dolej oliwę i przygotowany wcześniej zaczyn. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrabiaj je dłońmi około 15 minut. Następnie rozwałkuj je na płaski placek.
3.Przygotuj sos. W małej misce wymieszaj odrobinę masła orzechowego z octem, imbirem, czosnkiem, brązowym cukrem, pieprzem i 1 łyżką wody. Wyrabiaj sos, póki nie uzyska kremowej konsystencji.
4.Posmaruj pizzę sosem, a następnie rozsyp na placku pokrojone pieczarki, ser, paprykę i brokuły.
5.Piecz całość w 180 stopniach przez 30 minut.