Podobno w połowie września do Polski mają powrócić upały. W niektórych miejscowościach temperatura siegnąć może 30°C! W taką pogodę z pewnością przyda się nam odrobina ochłody.
Lassi to indyjski napój spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjnie jest słone, doprawione chilli, jednak na świecie najpopularniejszym wariantem smakowym jest mango lassi. To pyszny i prosty sposób na ochłodę nawet w najgorszy skwar! Smacznego :)
Przepis na ok. 2 szklanki napoju
Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka obranego mango pokrojonego w kostkę, 4 łyżeczki cukru (do smaku), szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie: Schłodzone składniki umieścić w blenderze i miksować przez ok. 2 minuty, przelać do szklanek i natychmiast podawać. Wierzch posypać kardamonem. Lassi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥
Te ciasteczka uzależniają!
W piątki NIE JADASZ MIĘSA? Nic straconego! Spróbuj pysznego wegańskiego BURGERA ♥
Burger z soczewicy jest zdrowy, pożywny i naprawdę SMACZNY!