Mało która z nas ma czas na wielogodzinne przygotowywanie deserów. W naszej kuchni chodzi o to, aby było smacznie, a przy tym szybko i bez komplikacji. Ekspresowym rozwiązaniem będzie przygotowanie tego bananowego przysmaku. Zrobisz go w kilka minut!
Składniki:
250 ml śmietany kremówki (30%), 1 śmietan fix, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 czubata łyżka cukru pudru, 3 duże banany, 10 okrągłych biszkoptów, kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wszystkie banany obierz ze skórki. Jednego pokrój w plasterki, pozostałe zmiksuj razem z cukrem waniliowym.
2. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę, dodaj śmietan fix i cukier puder. Miksuj wszystko do otrzymania sztywnej masy.
3. W pucharku lub w salaterce ułóż warstwę pokruszonych biszkoptów. Następnie wlej odrobinę musu bananowego, dodaj kilka plasterków bananów. Na wierz nałóż odrobinę śmietanki. Całość udekoruj świeżym listkiem mięty lub plasterkiem banana.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!
Najlepiej smakuje z ciepłym sosem truskawkowym.
PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ i CUKINIĄ (Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt!)
Zrobisz je z łatwością.