Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? A może masz wśród swoich bliskich prawdziwych kawoszy? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj nasz najnowszy przepis na esencjonalne muffinki z mascarpone. Gwarantujemy, że znikną ze stołu tak samo szybko, jak się na nim pojawiły!
Składniki: 125 g mąki, 60 g masła, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, szczypta soli
Składniki na krem: 1,2 kg serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
Przygotowanie:
1.Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy.
2.W oddzielnej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao). Po wymieszaniu podziel je na trzy części.
3.Do masy maślanej dodaj jedną porcję wymieszanych suchych składników (z pkt.2.) oraz połowę mleka. Wymieszaj. Potem dodaj drugą porcję i pozostałe mleko. Znów wymieszaj. Na koniec dodaj trzecią, czyli ostatnią porcję suchej masy. Ponownie wymieszaj.
4.Wyłóż otrzymane ciasto do 12 foremek. Piecz je w 180 stopniach przez 30 minut.
5.Gdy wystygną, każdą z nich nakłuj od góry wykałaczką i polej ekstraktem kawowym (90 ml wody, łyżka cukru plus rozpuszczone espresso).
6.Następnie przygotuj krem. Ser mascarpone wymieszaj (na niskich obrotach robotem) z cukrem pudrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową.
7.Ozdób babeczki kremem za pomocą kuchennego rękawa, posyp odrobiną kakao i udekoruj kilkoma ziarenkami kawy. Bon Appétit!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na sałatkę WEGETARIAŃSKĄ (Zdrowe & lekkie danie na kolację) – MNIAM!
Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka nie tylko zaspokoi głód, ale również pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!
Danie idealne na chłodne, jesienne wieczory.