Gougère to francuskie ptysie z dodatkiem tartego sera, które świetnie sprawdzą się jako przystawka przed wystawnym obiadem lub przekąska, która z sukcesem zastąpi oklepane chipsy i paluszki. Będą wspaniale pasować do lampki dobrego wina i z pewnością zrobią furrorę wśród Twoich przyjaciół!
Składniki (na ok. 24 sztuki):
1 szklanka wody, 8 łyżek masła pokrojonego w kostkę, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki musztardy w proszku (opcjonalnie), 1 szklanka mąki, 4 duże jajka, lekko ubite, 1 1/2 szklanki tartego sera (np. gruyère albo cheddar)
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj masło, sól i musztardę w proszku, a następnie podgrzej do wrzenia. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż masa zacznie przypominać tłuczone ziemniaki.
Wstaw garnek z powrotem na kuchenkę i podgrzewaj przez 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż z masy wyparuje woda. Ciasto jest gotowe, gdy zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Nie przejmuj się, trochę masy może przywrzeć do dna garnka.
Masę przełóż do misy miksera z przymocowaną łopatką (mieszać można też ręcznie za pomocą szpatułki). Ugniataj ciasto na średniej prędkości przez minutę, aż schłodzi się na tyle, aby można było go dotknąć.
Dalej ugniataj, dodając w czterech partiach ubite jajka (poczekaj, aż składniki dokładnie się wymieszają, zanim dodasz kolejną porcję). Ciasto powinno stać się gładkie i kremowe. Dodaj ser i wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 230 C. Nakładaj po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając ok. 2-3 cm odstępu między każdą porcją. Zapiekaj gougère przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175 C. Piecz przez następne 20-25 minut, obracając blachę w połowie czasu. Gotowe gougère urosną i nabiorą złoto-brązowego koloru.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Gougère można przechowywać w lodówce i odgrzewać w piekarniku. Można je trzymać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Smak jesieni: Dyniowa Latte, która rozgrzeje każdego, nawet w najchłodniejsze wieczory!
Przepyszna kawa, lepsza niż Starbucks!
Pomysł na ekspresowy obiad: Przepyszne placki z cukinii (na SŁODKO lub na SŁONO)
Prosty i tani przepis - wypróbuj koniecznie!