Kto powiedział, że pyszne hot dogi można zjeść tylko na mieście? Taką przekąskę z powodzeniem da się przyrządzić również we własnej kuchni. To świetny pomysł na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Zwłaszcza, jeżeli nasze domowe hot dogi będą zawierały dużo warzyw i dobrej jakości mięso.
Składniki:
4 podłużne bułki (można kupić specjalne do hot dogów), 4 parówki dobrej jakości, 4 cienkie plasterki boczku lub szynki, 1 mała cebulka, 2 papryki (żółta i czerwona), sól, pieprz, olej, ser żółty, ketchup, majonez
Przygotowanie:
Każdą bułkę natnij wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Teraz delikatnie ponacinaj parówki i powkładaj w nie kawałki żółtego sera, po czym zawiń każdą w plasterek boczku lub szynki.
Tak przygotowane mięso włóż do piekarnika i zapiekaj w temperaturze ok. 190 stopni do momentu aż ser się rozpuści, a boczek lekko się zrumieni. Na ruszt możesz również włożyć na chwilę bułki do hot dogów (będą ciepłe i chrupiące).
W czasie gdy parówki będą znajdowały się w piekarniku, przygotuj warzywa. Pokrój cebulkę w piórka, a paprykę w paski. Podsmaż wszystko na patelni, dodając do smaku sól i pieprz.
Gotowe parówki przełóż delikatnie do bułek, włóż do nich podsmażone warzywa. Całość polej ketchupem i majonezem.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
PRZEPIS na chrupiące KRĄŻKI CEBULOWE - genialne proste w wykonaniu!
Wystarczy kilka minut w zaciszu domowej kuchni, by wyczarować smakowitą przekąskę.