Jeżeli zaglądanie rano do lodówki stanowi dla ciebie ostatnio dość nieprzyjemną czynność, ponieważ nie masz ani ochoty, ani pomysłu, by przygotować sobie pożywne śniadanie, mamy kuszącą propozycję. Przyrządź wieczorem chrupiące ciasteczka marchewkowe, które świetnie sprawdzą się w roli pierwszego posiłku następnego dnia. Oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz wszystkich od razu!
Składniki: ½ szklanki posiekanych orzechów pecan (lub włoskich), ¾ szklanki mielonego lnu, 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki płatków owsianych, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, 1/3 szklanki rodzynek, 1 szklanka startych marchewek, 3 łyżki oleju kokosowego, ½ szklanki syropu klonowego, ¼ szklanki soku z jabłek, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz orzechy przez około 10 minut.
2.W tym czasie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, len, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon i rodzynki.
3.W kuchence mikrofalowej podgrzewaj przez minutę olej kokosowy. Następnie dodaj do niego syrop klonowy, startą marchew, sok jabłkowy, imbir i wanilię. Wymieszaj.
4.Upieczone orzechy dodaj do suchych składników. Dołącz do tego masę z punktu 3. i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo lepkie.
5.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Uformuj z ciasta małe, płaskie ciasteczka. Piecz je w 180 stopniach przez kwadrans. Smacznego!