Sushi to wyrafinowana, ale lekka przekąska, w sam raz na wiosenne garden party. Jej przyrządzenie może wydawać się trudnym zadaniem, ale wbrew pozorom ten egzotyczny przysmak jest prosty w przygotowaniu. Gwarantujemy, że nasz przepis przypadnie do gustu nawet kulinarnym laikom!
Składniki:
Na początek wypłucz starannie ryż japoński, zalej go wodą i pozostaw na 30 minut, aby nabrał jasnego koloru. Następnie przesyp go do czystego garnka i zalej 1/2 szklanki wody. Całość gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia na kwadrans.
Kolejnym etapem będzie przygotowanie sosu. Wystarczy, że połączysz w miseczce ocet ryżowy z sosem sojowym oraz cukrem i wszystko dokładnie wymieszasz (aż do rozpuszczenia).
Następnie rozłóż na blacie liście sushi nori i zwilżonym wodą palcem nałóż na nie część ryżu. Na to połóż cienkie plasterki łososia oraz pokrojone w wąskie paski awokado. Całość zwiń w rulonik i pokrój na części o grubości około 2 cm.
Sos wlej do małych miseczek, a sushi podaj na drewnianych talerzykach, w duecie z chrzanem wasabi.
Powodzenia i smacznego!
Zobacz także: