Potrawy molekularne - kuchnia przyszłości?

Kulki z chrupiącą skórką, a w środku… lodowata esencja samego smaku.
Potrawy molekularne - kuchnia przyszłości?
23.04.2009

Nazwa kuchnia molekularna pochodzi od molekuł. Różni się od tej tradycyjnej i jest połączeniem natury z nauką. Jej celem jest osiągnięcie czystego, doskonałego smaku. I tak na przykład, zamiast tradycyjnego sosu pieczeniowego, otrzymujemy piankę, a marchewka może być podawana w formie kawioru.

Hervé This, jeden z twórców kuchni molekularnej, widzi w niej przyszłość i chciałby, aby kucharze zerwali z tradycyjnymi standardami pracy:

„To początek rewolucji, widok na przyszłość kuchni, w której kucharze odrzucą takie warzywa jak marchewka i zastąpią je molekułami, z których marchewka jest zbudowana: kartenoidami, pektynami, fruktozą i kwasem glukuronowym. Jeżeli używa się czystych składników, możliwości gotowania są nieograniczone. To funkcjonuje jak komponowanie z pojedynczych nut albo malowanie głównymi kolorami” (tłumaczenie Sfora.pl).

Wydobywanie z potraw smaków, tworzenie nowych, wymyślnych przy użyciu ciekłego azotu to trend, który dopiero dociera do Polski. Kucharze oprócz wiedzy typowo kuchennej muszą posiąść tę chemiczną i fizyczną. Tworzenie potraw opartych o zasady kuchni molekularnej wymaga naukowego podejścia i kulinarnej wyobraźni.

Poniżej możecie zobaczyć, jak powstają między innymi truskawki z sorbetu i inne dzieła sztuki z restauracji El Bulli, prowadzonej przez Ferrana Adrie.

Zobacz także:

Wykwintne desery z pierwszych truskawek

Czy jesteś uzależniona od jedzenia?

Polecane wideo

Komentarze (89)
Ocena: 5 / 5
Z (Ocena: 5) 22.12.2012 20:33
bez sensu. najpierw krzyczą GMO czyste zło, a potem taki badziew, gdzie marchewkowy-kawior jest lepszy niż normalna marchew...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.11.2010 15:22
i co z tego że tak wygląda jeśli jest smaczne? ja nie mam nic przeciwko.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.07.2009 19:09
błee ; / nie zjadłabym takiej galarety ; 0
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2009 17:52
po co jeśc zdrową, chrupiącą, zdrową marchewkę, skoro można jeśc ją w kuleczkach ;/ o ta.. ;/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.05.2009 01:09
ludzie!! mamy jesc jakies sztuczne wytwory?? jak tak dalej pojdzie nasze wnuki..ba! dzieci..nie beda wiedzialy czym jest marchewka! po co to wszystko...a pozatym teraz zeby np.zostac kucharzem z zamilowania wystarcza pasja, ambicje i ew.umiejetnosci...a za kilka lat?? beda potrzebne najscislejsze umysly...wiele lat nauki by dostac sie na to stanowisko....paranoja...??????????zeby wytworzyc np. jablko w proszku..!!! po co to wszystko?? bezsens...stanowcze nie..... z 1 str trend na bycie nowoczesnym - eko....a z 2...jedzenie nawtykane chemikaliami..!! moze jeszcze sok marchwiowy, w ktorym nie ma nawet grama prawdziwej marchwi...... ehh chociaz czlowiek odkryl swiat to sam sie w ni powoli gubi,....
odpowiedz

Polecane dla Ciebie