Poradnik Kulinarny: Wyjątkowe dania z ryżem (Proste przepisy dla każdej gospodyni!)

Choć za nasze narodowe warzywo uznawany jest ziemniak, warto przypomnieć sobie o ryżu. Oto smaczne i proste dania z ryżem.
Poradnik Kulinarny: Wyjątkowe dania z ryżem (Proste przepisy dla każdej gospodyni!)
25.04.2011

Czy wiesz, że ryż stanowi podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności na całym świecie? Możesz sięgnąć m.in. po ryż brązowy (który jest najzdrowszy i ma najmniej kalorii), basmati albo kleisty. Ryż sprawdzi się zwłaszcza na diecie – jest lepszy od makaronu czy ziemniaków. Prezentujemy różne przepisy na dania z ryżem. Smacznego!

Latający Jakub (nasz typ!)

Składniki: 50 dag piersi z kurczaka, 70 dag słoniny, 100 g pieczarek, mała cebula, 100 ml śmietany, 50 ml śmietany 36 proc., szklanka rosołu (może być z kostki), 2 łyżki stołowe słodkiego sosu chili, 25 g słonych orzeszków, banan, ew. 1 łyżeczka przyprawy garam masala (nie musi być), olej, sól, pieprz

Wykonanie: piersi pokroić w dużą kostkę, posolić, podsmażyć na oleju. Cebulę i słoninę pociąć na cienkie paski, krótko podsmażyć. Przełożyć wszystko do garnka i zalać wcześniej przygotowanym rosołem. Zmniejszyć temperaturę gotowania, dodać obie śmietany. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodkim sosem chili i opcjonalnie garam masalą – do smaku. Pieczarki pokroić na trochę grubsze talarki, podsmażyć na odrobinie oleju, odparować płyn. Dodać do garnka z kurczakiem, wymieszać i przelać wszystko do naczynia żaroodpornego. Banana pokroić w grube plasterki i rozłożyć w naczyniu (na potrawie). Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. W połowie pieczenia na powierzchni dania rozsypać warstwę słonych orzeszków. Podawać tylko z ryżem.

Komentarz Papilota: Latający Jakub, wbrew temu, co mogłyby sugerować składniki, to nie danie egzotyczne, a… szwedzkie. Słonina, śmietana czy orzeszki mogą przerażać zwłaszcza dziewczyny dbające o sylwetkę, jednak warto zrobić ustępstwo i skusić się na tę wyjątkową potrawę. Połączenie tych wszystkich składników czyni ją szczególną – tego dania nie można porównać z żadnym innym. I co ciekawe, jest równie smaczne za każdym razem. Dlatego zapomnijcie na chwilę o kaloriach i przygotujcie Latającego Jakuba. Uczta dla podniebienia gwarantowana!

Ryż po góralsku

Składniki: 40 dag ryżu (cztery torebki), 3 duże łyżki masła lub margaryny, 30 dag sera typu bryndza, 10 dag gęstej śmietany, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem, bułka tarta, kostka rosołowa, sól, pieprz

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odcisnąć i wymieszać z masłem, ostudzić. Bryndzę utrzeć na krem z jajkami, śmietaną oraz drobno posiekanymi dymkami, dodać ser i dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być dość pikantna. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać bułką tartą, włożyć do niej zapiekankę, posypać z wierzchu wiórkami zimnego masła. Zapiekać około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.

dania z ryżem

Ryżowce

Składniki: 30 dag ryżu, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 2 duże łyżki śmietany, czubata łyżka masła, posiekana natka pietruszki, bułka tarta, sól

Wykonanie: ryż ugotować na sypko, odsączyć, dodać masło, śmietanę, żółtka, starty na tarce z dużymi oczkami ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z pikantnymi surówkami.

Ryż fantazyjny

Składniki: 40 dag ryżu, 1-2 ogórki kiszone, przyprawa kurkuma lub curry, pikantna papryka w proszku, przyprawa do zup w płynie lub sos sojowy, oliwa lub dobry olej, garść posiekanej zieleniny (koperek, bazylia, natka pietruszki)

Wykonanie: ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki curry lub kurkumy oraz łyżeczki przyprawy do zup (lub sosu sojowego). Dokładnie odsączyć. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać osuszony ryż i smażyć na złoty kolor (tłuszcz zacznie pryskać, jeśli ryż będzie wilgotny). Ogórki pokroić w drobną kostkę. Usmażony ryż wymieszać z ogórkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.

dania z ryżem

Ryż po pruszkowsku

Składniki: 30 dag ryżu, 6 jajek, 10 dag starego żółtego sera (najlepiej parmezanu), 10 dag posiekanej wędliny (mogą być okrawki różnych wędlin, a nawet drobno posiekana wędzona ryba), rosół z kostki (najlepiej grzybowy), posiekana natka pietruszki, 2 łyżki masła, pikantna papryka w proszku, ewentualnie ząbek czosnku

Wykonanie: ryż ugotować w esencjonalnym rosole z kostki (tylko nie rozgotować), ostudzić. Wymieszać z posiekaną wędliną, łyżką masła i papryką, w miarę upodobań dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do natłuszczonej płaskiej formy do zapiekania. Łyżką lub dnem szklanki zrobić w ryżu dołki, wbijać w nie jajka. Posolić do smaku. Wszystko posypać startym żółtym serem i przykryć wiórkami zimnego masła. Zapiec w bardzo gorącym piekarniki, a gdy jajka się zetną, podawać natychmiast, posypując posiekaną natką pietruszki.

Kurczak z ryżem i soczewicą

Składniki: 50 dag piersi z kurczaka, 40 dag ryżu (najlepiej brązowego), 40 dag zielonej soczewicy, curry, olej, sólWykonanie: ugotować ryż w osolonej wodzie. Wypłukać soczewicę, odcedzić, włożyć do gotującej się wody. Gotować przez 30 minut. Odcedzić soczewicę, przełożyć z powrotem do garnka, dodać ryż i ugotowaną (lub usmażoną) wcześniej pierś z kurczaka. Wymieszać, dodać curry, chwilę podgrzać na małym ogniu.Oszukane risotto

Składniki: 20 dag ryżu, 4 duże łyżki oliwy z oliwek, 30 g masła, parmezan albo inny twardy ser, 150 g grzybów (mogą być pieczarki), po 50 g marchwi, selera i cebuli, bulion warzywny albo drobiowy, natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie: na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła na małym ogniu. Pokroić cebulę w piórka, dodać i poczekać, aż się zeszkli – nie rumienić. Następnie dodać pokrojone w talarki grzyby. Dolać wodę i krótko poddusić. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, dodać. Dusić wszystko około minutę. Do potrawy wsypać suchy ryż, wlać połowę bulionu, dodać pieprz i lekko posolić. Gdy połowa cieczy odparuje, dodać resztę buliony i przyprawić bazylią. W razie potrzeby podlać wodą. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Danie podawać posypane parmezanem i zieleniną. Idealne z białym winem.

Jeszcze dwa przepisy na dania z ryżem znajdziesz tutaj i tutaj.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Proste potrawy z polskich warzyw na niedzielny obiad

Pyszne dania m.in. z ziemniaków, buraków i cebuli.

Wasza Kuchnia: Naleśniki z pieczarkami na szybko

Gdy brakuje ci czasu, ten przepis będzie jak znalazł.

Polecane wideo

Komentarze (17)
Ocena: 4.88 / 5
domiiiia (Ocena: 3) 10.12.2014 00:59
Do do latającego Jakuba. Ten przepis jest na coś kompletnie innego. Jest to szwedzka potrwa składająca się z kurczaka, najlepiej od razu pieczonego (takiego jak w sklepach) bądź piersi, bananów oraz śmietanki 30 % ubitej z sosem słodko - kwaśnym badz keczupem.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.05.2011 22:03
znam swietna stronke, na ktorej rozdaja darmowe gadzety dla każdego! piszcie po wiecej szczegolow na dudik12/malpa/wp.pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.04.2011 20:51
Do Anonima 2011-04-26 2:59:04: Wyobraź sobie że nie jestem studentką, chodzę do liceum ale po twojej wypowiedzi sądzę, że jesteś kurą domową która siedzi całymi dniami przy garach... a to że podałam przepis prosty i szybki nie oznacza, że nie potrafię ugotować prawdziwego obiadu. Stereotypy...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.04.2011 19:09
Który z wyżej wymienionych przepisów jest waszym zdaniem najlepszy ? :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.04.2011 12:56
ja lubie jesc ryz posypany cukrem, ale nie za czesto, cukier nie zdrowy...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie