Poradnik kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania ze SZPARAGAMI w roli głównej

Mimo że w Polsce nie należą do najpopularniejszych warzyw, warto sięgnąć po szparagi, bo smakują doskonale. A najdorodniejsze są właśnie w maju.
Poradnik kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania ze SZPARAGAMI w roli głównej
21.05.2011

Niewiele osób wie, że szparagi to jedne z najstarszych roślin na świecie – podobno zajadał się nimi cały starożytny Egipt, później Grecja i Rzym. W tamtych czasach szparagi wykorzystywano jednak głównie w lecznictwie, ponieważ mają silne działanie moczopędne, uspokajające, przeciwbólowe i zawierają masę cennych składników odżywczych. Szparagi (zielone, białe, fioletowe) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, są również źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2) i kwasu foliowego, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie przyszłej mamy. Nie bez znaczenia jest również fakt, że 100 g szparagów to jedynie około 20 kalorii. Szparagi zawsze obiera się z góry na dół i gotuje w wodzie (najlepiej z dodatkiem soli, cukru i masła) przez około 15 minut.

Szparagi w sosie beszamelowym

Składniki: dwa pęczki szparagów, 1 łyżka masła, garść startego sera żółtego, cztery spore plastry szynki parmeńskiej, sok z 1 cytryny, sól, cukier, (na sos beszamelowy) – 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 0,4 l mleka, gałka muszkatołowa, sól, cukier

Wykonanie: szparagi dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i starannie obrać od połowy w dół. Przygotowane szparagi zawiązać w dwa, trzy pęczki. Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, dodać łyżkę masła, posolić i pocukrzyć do smaku. Szparagi wrzucić do gotującej się wody na około 10 minut. Nie rozgotować! Po ugotowaniu warzywa wyjąć na sitko i zahartować zimną wodą. Końcówki odciąć nożem. Przygotować sos. Do garnka wrzucić łyżkę masła, poczekać aż się roztopi. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zalać zimnym mlekiem i wymieszać. Uwaga! Można dodać więcej mąki lub mleka, tak, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić solą, cukrem i gałką muszkatołową. Gotowe szparagi podzielić na cztery równe kępki, każdą owinąć szynką. Ułożyć ściśle w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze około 170 stopni przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia wierzchu.

 

szparagi

Górski makaron ze szparagami

Składniki: 150 g makaronu penne, 8 zielonych szparagów, garść posiekanego cienkiego szczypiorku, 90 g serka koziego (ewentualnie może być oscypek), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 50 startego żółtego sera (najlepiej parmezanu), sól, pieprz (świeżo zmielony)

Wykonanie: ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu (wrzucić do gotującej się, osolonej wody w garnku). Szparagi przyciąć, usunąć twarde końcówki. Obrać od połowy, starannie umyć, pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Ugotować (najlepiej na parze), lekko osolić. Następnie serek kozi pokroić na kawałeczki. Gdy makaron będzie gotowy, odsączyć go i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać masło i wszystko wymieszać. Teraz dodać pokrojone szparagi, szczypiorek i na końcu serek. Rozłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek, posypać parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krem z białych szparagów

Składniki: pęczek białych szparagów, pęczek włoszczyzny (ewentualnie 4 szklanki bulionu warzywnego), 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 2 żółtka, ćwierć szklanki śmietany 18 proc., sól

Wykonanie: włoszczyznę zalać 4 szklankami wody, posolić, ugotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 35 minut. Szparagi opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końcówki o obrać od połowy. Każde warzywo pokroić na 2-3 mniejsze kawałki. Zachować główki! W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojone szparagi, bez główek. Podsmażyć przez kilka minut, zalać kilkoma łyżkami wywaru i dusić na małym ogniu przez chwilę. Do osobnego rondla wlać śmietanę, dodać żółtka i całość roztrzepać widelcem. Główki szparagów wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Podgotować przez 5 minut, odcedzić i odłożyć. Włoszczyznę odsiać od wywaru. Ugotowane szparagi przełożyć do blendera. Zmiksowane warzywa dodać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut. Po zdjęciu z ognia do kremu ze szparagów stopniowo dodać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Zupę podawać z główkami.

szparagi

Sałatka ze szparagami i łososiem

Składniki: po 6 zielonych szparagów i rzodkiewek, 2 garście sałaty roszponki, 150 g wędzonego łososia, 2 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulką, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, (na sos winegret) – oryginalny sos winegret, 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej, 1 łyżeczka przyprawy chilli, oliwa z oliwek

Wykonanie: odciąć twarde końce szparagom, obrać je do połowy. Umyć pod zimną, bieżącą wodą, pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Ugotować na parze al dente. Podzielić łososia na nieduże kawałki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Na roszponce ułożyć kolejno: szparagi, łososia, rzodkiewkę oraz szczypiorek z cebulką. Posypać pietruszką. Przygotować sos winegret według przepisu, dodać musztardę i chilli, na koniec wlać oliwę. Sosem polać gotową sałatkę.

Zapiekane jajka ze szparagami

Składniki: pęczek zielonych szparagów, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 12 lub 18 proc., 1 łyżka masła, pęczek kolendry, sól, pieprz

Wykonanie: szparagi dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i starannie obrać od połowy w dół. Ugotować z osolonej wodzie przez około 12 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą, każde warzywo przekroić na pół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim szparagi. Gdy będą gotowe, zmiksować je blenderem. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak gotową papkę przełożyć do kokilek. Do każdej wbić jajko, a następnie oprószyć wszystko solą i pieprzem. Kokilki wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.

A co powiesz na inne zielone dania? Zajrzyj do osobnego tekstu.

Julia Wysocka

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Pyszne babeczki z jabłkami (Ekspresowy przepis!)

Zaskocz rodzinę pysznymi babeczkami, które zrobisz w pół godziny.

Wasza Kuchnia: Pyszne racuchy z jabłkiem na podwieczorek

A może smaczne racuchy wieczorową porą?

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
marta (Ocena: 5) 24.06.2016 12:54
ja uwielbiam szaragi w panierce z mielonego zlnu z oleofarmu, meeega sprawa polecam wszystkim
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.05.2011 23:46
no super , ale moja mama już nie żyje :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.05.2011 18:59
uwielbiam zupę ze szparagów z klopsikami ^^ moja mama robi najlepszą :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.05.2011 13:30
najlepszy jest zupa-krem ze szparag ;O posypane grzankami i ta góra z tymi listkami ;) bo tylko polowe sie miksje!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.05.2011 09:05
najlepsze sa z sosem holenderskim :P
odpowiedz

Polecane dla Ciebie