Wszystkie wiemy, że słodkości są kaloryczne i lepiej pałaszować je z umiarem (albo najlepiej w ogóle). Babki to jednak słodkie przekąski, które udają się nawet początkującym paniom domu, a smakują świetnie. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować te smakowite przysmaki i oczarować nimi wszystkich domowników. Do dzieła!
Babka migdałowa
Składniki: 10 dag migdałów, 8 jajek, 5 dag miodu, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, 10 dag cukru pudru, 10 dag mąki ziemniaczanej, tłuszcz, bułka tarta do formy
Wykonanie: migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Połączyć z migdałami, cukrem i ubitą pianą z białek, przesypując przesianą mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut w gorącym piekarniku (nagrzanym do około 200 stopni).
Babka piaskowa
Składniki: 25 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 5 jajek, 15 dag cukru pudru, łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 2-3 łyżki soku z cytryny, 5 dag rodzynków, sól, tłuszcz, bułka tarta
Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, skórką cytrynową, sokiem, opłukanymi rodzynkami oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Babka jajeczna
Składniki: 20 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 20 jajek, 30 dag cukru pudru, 30 dag czekolady, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, tłuszcz, bułka tarta
Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i roztopioną czekoladą, a także sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec przez około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Babka na białkach
Składniki: 15 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 8 białek, sól, tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem, posolić i połączyć z ubitą pianą z białek, przesypując mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Babka drożdżowa z winem
Składniki: 25 dag mąki, 2-3 dag drożdży, 8 dag cukru pudru, 2/3 szklanki białego wina wytrawnego, 4-5 jajek, 5 dag czekolady w proszku, olejek waniliowy, tłuszcz, bułka tarta
Wykonanie: mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek wina i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, czekoladą i olejkiem. Połączyć z rozczynem, winem i mąką. Zagnieść ciasto. Potem wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Dzięki kilku sztuczkom zwykłe dania zamienią się w dzieła sztuki.
Dzięki tym radom raz-dwa staniesz się mistrzynią kuchni.
Babka z miodem
Składniki: 25 dag mąki pszennej, proszek do pieczenia, 5 jajek, 10 dag masła, 5 dag czekolady w proszku, 5 dag miodu naturalnego, 1/3 szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego, łyżeczka otartej skórki cytrynowej, tłuszcz, bułka tarta
Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Masło utrzeć z czekoladą i miodem oraz żółtkami. Następnie połączyć z sokiem pomarańczowym, skórką cytrynową i ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni).
Babka czekoladowa
Składniki: 3-4 jajka, 15 dag cukru pudru, 4 dag kakao, 25 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka, 5 dag rodzynków, tłuszcz i bułka tarta do formy, polewa czekoladowa: 10 dag czekolady, 5 dag masła
Wykonanie: jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i kakao, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko i ubitą pianę z białek, opłukane i obtoczone w mące rodzynki. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wyrównać powierzchnię. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy. Przygotować polewę. Czekoladę i masło skropić wodą i rozgrzać na parze. Polać zimną babkę.