Za królestwo koktajli uznaje się Anglię, gdzie podawano je już w XVIII wieku. Pierwsze przepisy na koktajle, opuściwszy Anglię, obiegły świat w kolejnym stuleciu. Dzisiaj uwielbiają je miliony. Typowy koktajl to napój alkoholowy. My pokażemy ci jednak, jak przyrządzić pyszne koktajle, bez kropli alkoholu.
Koktajl malinowy z nutą bananową
Składniki: 4 łyżki malin, średniej wielkości dojrzały banan, pół szklanki mleka (2 proc. tłuszczu), pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie: banana obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Do wysokiego naczynia dodać wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą masę (np. mikserem). Przelać wysokiej szklanki i podać zaraz po przygotowaniu.
Koktajl buraczany
Składniki: pół kilograma buraków, 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, sok z cytryny, garść posiekanej zieleniny, sól
Wykonanie: przed przystąpieniem do przyrządzania napoju, jogurt naturalny schłodzić w lodówce. Następnie obrać buraki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Uzyskany sok buraczany wymieszać ze schłodzonym jogurtem, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Koktajl z płatkami owsianymi
Składniki: 4 czubate łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb, dojrzały banan, niepełna szklanka napoju sojowego, ewentualnie innego napoju roślinnego, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki świeżych owoców (maliny, jagody)
Wykonanie: płatki owsiane wraz z otrębami wsypać do wysokiego kubka lub innego naczynia i zalać gorącą wodą. Odstawić na pięć minut. Banana obrać i pokroić w plasterki. Dodać go do płatków i otrąb. Do wszystkiego wlać napój sojowy, dodać owoce i wszystko dokładnie zmiksować. Podawać od razu.
Koktajl truskawkowo-miętowy
Składniki: 50 dag truskawek, garść świeżych listów mięty, kefir, miód albo cukier waniliowy
Wykonanie: truskawki odszypułkować i umyć. Wszystkie składniki dodać do wysokiego naczynia (zachować kilka listów mięty) i dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Koktajl podawać udekorowany paroma listkami mięty.
Koktajl jagodowy
Składniki: dowolna ilość jagód lub borówek amerykańskich (im więcej, tym napój będzie bardziej treściwy), cukier trzcinowy lub biały, duży kubek jogurtu naturalnego, liść mięty do dekoracji
Wykonanie: jagody lub borówki wsypać do blendera i dokładnie zmiksować (można też mikserem). Dodać dwie łyżki jogurtu i kontynuować miksowanie aż składniki się połączą. Dodać cukier do smaku. Zmiksować. Przelać do szklanek i dodać resztę jogurtu. Wszystko dobrze wymieszać. Koktajl podawać schłodzony i udekorowany listkiem świeżej mięty.
Julia Wysocka
Koktajl mleczny z rabarbarem
Składniki: 500 g rabarbaru, sok z połówki dużej pomarańczy, 100 g cukru, pół szklanki śmietany kremówki, pół szklanki mleka, kilka kostek lodu
Wykonanie: rabarbar pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Włożyć do małego rondelka, zalać wodą, dodać cukier, sok pomarańczowy i wszystko zagotować pod przykrywką. Po 2 minutach gotowania zdjąć przykrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut aż powstanie gęsty kompot. Wylać kompot na sito. Do uzyskanego płynu dodać mleko, śmietankę i kostki lodu. Zmiksować wszystko i rozlać do kieliszków bądź szklanek. Rabarbar pozostały z gotowania można podać razem z jogurtem.
Koktajl truskawkowy z kostkami lodu
Składniki: 20 dag truskawek, pół szklanki niegazowanej wody mineralnej, sok z połówki pomarańczy, 2 łyżeczki cukru, 100 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie: sok z wyciśnięty z pomarańczy wlać razem z sokiem z cytryny do pojemnika, w którym robi się kostki lodu. Następnie dobrze ubić śmietankę z cukrem waniliowym i tak samo rozlać do pojemnika na kostki. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny. Odszypułkować truskawki i zmiksować razem z cukrem oraz wodą. Tak przygotowany koktajl rozlać do szklanek, a do napojów włożyć przygotowane wcześniej smakowe kostki lodu.
Koktajl czekoladowo-kawowy
Składniki: 1 i 1/3 szklanki zimnego mleka (około 2 proc. tłuszczu), 100 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, nieduże opakowanie sorbetu pomarańczowego, 3 łyżeczki kakao, pokruszony lód
Wykonanie: wszystkie składniki, oprócz sorbetu, dodać do wysokiego naczynia i bardzo dokładnie zmiksować. Tak przygotowany koktajl rozlać do szklanek, a do każdej włożyć po 1-2 gałce sorbetu pomarańczowego. Sorbet można zastąpić pokrojonym w plasterki bananem.