Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

17 Września 2011

Sprawdź nasze pomysły na dania z parówek i zaskocz nimi całą rodzinę!

parówki ośmiorniczki

Wiele kobiet unika parówek, myśląc, że są niezdrowe, tłuste i przyrządzone z niepewnych składników. Szkoda, bo z parówek można wyczarować naprawdę pyszne dania, które będą przysmakiem wielu stołów. To jedzenie niedrogie, szybkie, a przy tym niebywale smakowite. Życzymy smacznego!

Parówki w wykwintnym sosie

Składniki: 40 dag cienkich parówek, 20 dag suszonych śliwek, 30 dag małych pieczarek, tłuszcz, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego, sól, curry, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie: parówki umyć, obrać z osłonki, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, podsmażyć, połączyć z parówkami, śliwkami i przyprawami. Wlać wino i dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie doprawić, podawać z pieczywem.

Parówki pod pierzyną

Składniki: 2 parówki (mogą być sojowe), 1 cebula, 1 świeża papryka (najlepiej zielona), 4 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy lub ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła

Wykonanie: cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Zeszklić razem na tłuszczu, dodać pokrojone w grube plasterki parówki, dusić, stale mieszając przez góra dwie minuty. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu oraz mlekiem. Wylać na parówki. Smażyć na małym ogniu jak tradycyjny omlet, podnosząc nieco brzegi tak, aby płynna masa mogła spłynąć na spód.

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (25)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

komercjalizm
(Ocena: 5)
2014-03-05 13:37:56

re: Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

parowki pychotki:) ja jadlam kupne tlyko te od kani premium, ale nie ma to jak domowe mm:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-28 10:42:17

re: Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

Moje danie świąteczne - parówkowa choinka :) psfota.pl/parowkowi-skrytozercy-zycza-wesolych-swiat

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-05 18:10:53

parówki w kapuście pyyyycha, kapusta czerwona jest wyśmienita :). Nazwała bym to danie "parówki pod pierzyną z kapusty" :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-30 12:58:38

Drogi Papilocie, wstawienie przepisów ze zdjęciami portaw było by genialnym udoskonaleniem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 01:18:47

następne przepisy w których nie ma zdjęć...lipa!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-19 21:59:01

Jeśli w składzie parówek pisze "mięso oddzielone mechanicznie" to nie kupujcie bo tam jest wszystko zmielone. Gdy tego nie ma parówki są okej. Trzeba na to uważać ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-18 18:30:12

Szkoda, że nie ma zdjęć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 22:18:07

Parowek się ani nie gotuje ani się nie smaży, bo nie są przystosowane do tak wysokiej temperatury, jaka panuje w takiej obrobce (przez to puchną, kurczą się i pękają). Powinno się je tylko zalać wrzatkiem na ok 3 min i dopiero wtedy się nadają do jedzenia. A co do waszych fantazji na temat wymion, pazurow, skory itp to czytajcie sklad, a nie od razu osądzacie. Najwięcej mięsa zawierają parówki firmy Sokołów- zawierają ok 93% PRAWDZIWEGO mięsa, reszta to woda i dodatki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 15:43:14

hahahaha jecie parówki z smakiem a nie wiecie z czego są robione. ;) Parówki to same odpadki. ;) Skóry, wymiona, oczy, kurze łapy itd.. same odpadki. ;) U rzeznika nic nie może się zmarnować kochane. ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 21:13:28

No i? Smakuje, więc w czym problem? Od parówek jeszcze nikt nie umarł.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 21:34:08

ciekawe jakim sposobem w parówkach z szynki (są takie dostępne na rynku!) w których mięso jest wieprzowe i w żadnym wypadku nie oddzielane mechanicznie! znalazłaś oczy kurze i wymiona?????? owszem te najtańsze mają to w składzie i dlatego te droższe firmowe nie nazywają się parówkami tylko : berlinkami, jedynkami, frankfurterkami itp. właśnie dlatego że są dobre jakościowo! zastanów się lepiej ile gna jest w hamburgerach, kebabach czy nawet zwykłej kiełbasce którą pewnie ze smakiem wcinasz na grillu (kości w tym świńskie zęby! chrząstki, skórki itp. do tego masa barwnika aby kiełbaska wyglądała na przypieczoną). smacznego!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-17 14:50:37

A jedynki jadłeś,że oceniasz wszystkie swoją miarą???Ja praktycznie nie jadam mięs,można by rzec,że od święta,ale jeśli już mam ochotę to jedynie coś z kurczaka...noi parówki jedynki,te są z indyka o ile się nie mylę,ale nie ma porównania do żadnych innych. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz