Naleśniki mają w polskiej kuchni wszechstronne zastosowanie. Można je przyrządzać na setki, jeśli nie na – bez przesady – tysiąc sposobów. Zarówno na słono, jak i na słodko. Przepisy na naleśniki można modyfikować i praktycznie zawsze wychodzą znakomite. Oto garść naszych podpowiedzi.
Składniki: (na ciasto) – półtorej szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka mleka, szklanka gazowanej wody mineralnej, sól, mała łyżeczka cukru, (na nadzienie) – ćwierć kilograma serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, garść bakalii (rodzynków, ziaren sezamu, posiekanych orzechów, smażonej skórki pomarańczowej), sól, masło
Wykonanie: przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać i wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko. Wymieszać dobrze trzepaczką lub zmiksować. Dodać wodę, przykryć odstawić na pół godziny. Średnią patelnię natłuścić i na rozgrzaną wlać porcję ciasta. Smażyć z obu stron. Żółtka na nadzienie wymieszać z serkiem i bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Nadziewać naleśniki, zwijać w ruloniki, układać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Składniki: 20 dag mąki, 3 jajka, 6-7 dag cukru pudru, sól, otarta skórka z cytryny, szklanka mleka, 2/3 szklanki wody, łyżka dobrego oleju, 30 dag dżemu lub powideł, cukier puder do posypania
Wykonanie: jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Następnie wymieszać z mlekiem i wodą, olejem, przesianą mąką oraz ubitą na sztywno pianą z białek, posolić. Patelnię rozgrzać (można posmarować słoniną), wlać ciasto, rozprowadzić równomiernie po całej patelni. Smażyć z obu stron lekko rumieniąc. Usmażone posmarować dżemem lub powidłami, zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.
Składniki: (na ciasto) – półtorej szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka mleka, szklanka gazowanej wody mineralnej, sól, mała łyżeczka cukru, (na nadzienie) – 50 dag dżemu pomarańczowego, pół szklanki śmietanki kremowej, 10 dag masła, 10 dag migdałów, sok z pomarańczy, masło, sól
Wykonanie: usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki z serem i bakaliami. Dżem połączyć z ubitą śmietanką, roztopionym masłem oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w ruloniki, usmażyć z obu stron. Ułożyć na półmisku i polać sokiem z pomarańczy. Podawać.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Przepisy na dania kuchni skandynawskiej (nie tylko rybne!)
Pokochasz te przepisy!
Poradnik Kulinarny: Wyjątkowe dania z ryżem (Proste przepisy dla każdej gospodyni!)
Poznaj pomysły na pyszne i proste potrawy z ryżem.
Składniki: szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki słodkiego mleka, jajko, 5 łyżek przecieru pomidorowego (lub 3 łyżki koncentratu), 5 łyżek startego żółtego sera, garść posiekanej zieleniny, sól, tłuszcz do smarowania patelni
Wykonanie: do przecieru pomidorowego dodać jajko, mleko, sól do smaku i mąkę oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Usmażyć naleśniki i podawać je gorące, posypane startym serem i posiekaną zieleniną.
Składniki: (na ciasto) – półtorej szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka mleka, szklanka gazowanej wody mineralnej, sól, mała łyżeczka cukru, (na nadzienie) – miód, posiekane orzechy, masło
Wykonanie: usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki z serem i bakaliami. Miód lekko podgrzać (najlepiej wstawić słoik do ciepłej wody) i posmarować nim gotowe naleśniki. Posypać grupo posiekanymi orzechami. Składać w „chusteczkę” (na pół i znowu na pół), podawać natychmiast.
Składniki: (na ciasto) – 20 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, szklanka mleka, ćwierć szklanki oleju, łyżeczka startego cynamonu, sól, tłuszcz do smarowania patelni, (na nadzienie) – 50 dag przecieru z pieczonych jabłek (ew. przesmażone jabłka), 2 łyżki soku z cytryny, masło, cukier puder
Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, do naczynia, wlać mleko, wsypać mąkę, dodać olej, cynamon i sól, dokładnie roztrzepać trzepaczką lub zmiksować. Patelnię rozgrzać, cienko posmarować tłuszczem, wlać cienką warstwę ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć z obu stron, lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Przecier połączyć z sokiem z cytryny. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w ruloniki, usmażyć z obu stron lekko rumieniąc. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Składniki: półtorej szklanki mąki pszennej, 3 jajka, szklanka jasnego piwa, szklanka gazowanej wody mineralnej, oliwa lub olej słonecznikowy (ew. sojowy), szczypta soli, łyżeczka cukru
Wykonanie: mąkę przesiać, wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, oliwę, piwo, sól i cukier. Zmiksować, wlewając w miarę potrzeby wodę – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Zazwyczaj wystarcza około 3/4 szklanki. Patelnię posmarować oliwą, rozgrzać i wylewać niewielką chochelką ciasto. Rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i obrumienić.