– Pierwsze zetknięcie się z autentyczną kuchnią japońską może być dla Europejczyka szokujące. Specyficzny morski smak zup i warzyw, surowe ryby, zapach sosów niepodobnych do tego, co zwykliśmy za sos uważać, wywołują nieufność i ostrożność, by po pewnym czasie ustąpić zaciekawieniu – twierdzi Iga Rodowicz w encyklopedii poświęconej kuchni japońskiej. Duszą tej kuchni jest sashimi, czyli ryba na surowo, a główną specjalnością – sushi. Jest jeszcze tempura, czyli sposób przyrządzania potraw.
– Kawałki ryb, ostryg bądź warzyw macza się w naleśnikowym cieście i wrzuca na kilka sekund do wrzątku oliwy z sezamu. Cała sztuka polega na tym, aby czas zanurzenia był ściśle odmierzony – zaznacza Iga Rodowicz.
Składniki: 2,5 filiżanki ryżu, 2,5 filiżanki wody, 4 łyżki lekkiego octu winnego, 3 łyżki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2 łyżki mirinu (słodkiej płynnej przyprawy; opcjonalnie)
Wykonanie: ryż umyć, namoczyć przez minimum 30 minut, zalać wodą, ugotować według przepisu. Przyprawy wymieszać w kubku. Przenieść ryż do miski (nie może być to metalowe naczynie) i dużą, drewnianą łyżką rozluźnić, mieszając od dna. Polewając przyprawami ciepły ryż, mieszać nadal, aby całość dokładnie przeszła smakiem; aż ryż zrobi się gąbczasty. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką – nie wkładać do lodówki. Tak przygotowany ryż wykorzystać w ciągu 24 godzin.
Składniki: 10 sztuk papieru ryżowego, garść makaronu sojowego, 30 dag mielonego mięsa, marchewka, po kilka chińskich grzybów i pieczarek, dwie nieduże cebule, 3-4 liście kapusty pekińskiej, pół puszki kiełków sojowych, jajko, sos sojowy, ostra papryka, olej do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować przez około pół godziny. Następnie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w paseczki. Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, poddusić. Liście kapusty pokrojone w paski lekko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na trzy minuty. Następnie odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodając dwie łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na desce aż zmięknie. Nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Odstawić do wyschnięcia. Smażyć krótko w głębokim, gorącym oleju.
Składniki: 5 kawałków ryby dorady albo np. leszcza, 80 ml bulionu z ryby, łyżeczka sosu sojowego, zielona cebulka, kawałek świeżego imbiru (lub szczypta sproszkowanego), 5 gałązek pietruszki, skórka z połówki cytryny, 3 szczypty soli
Wykonanie: filety z ryby posypać solą i odstawić na kwadrans. Rozłożyć rybę na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15-20 minut. Pokroić drobno cebulę, zetrzeć imbir. Wlać do rondla bulion z ryby i sos sojowy. Zagotować, zestawić z ognia, wrzucić imbir. Rybę osączyć z wody, każdy kawałek włożyć na dno głębokiej czarki, zalać przecedzonym przez drobne sitko bulionem, posypać cebulką, przyozdobić gałązką pietruszki oraz zygzakiem ze skórki cytryny.
Składniki: 6 jajek, 1,5 łyżki cukru, łyżeczka granulowanego bulionu dashi, 2 łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżki wody, sól
Wykonanie: wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Smażyć na kwadratowej patelni lub na blasze do pieczenia w następujący sposób – wlać na patelnię i rozsmarować cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży, zrolować i odsunąć na brzeg patelni. Wlać kolejną warstwę ciasta, a kiedy się zetnie, zrolować wokół pierwszej. Powtarzać czynności aż ciasto się skończy. Zdjąć omlet z patelni, nadać kształt prostopadłościanu. Można przebić wykałaczką, aby się lepiej trzymało.
Składniki: 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej, 450 ml śmietany kremówki, niepełna szklanka mleka, sześć 6-8 łyżek cukru, 4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie: herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, jednocześnie nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Przecedzić do garnka, dodać żelatynę namoczoną w trzech łyżeczkach wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnić małe filiżanki do herbaty. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Naleśnikowy zawrót głowy! (PRZEPISY na słodko & wytrawnie)
Sprawdź przepisy na wyśmienite naleśniki.
Poradnik Kulinarny: Dania z ziołami (zupa chlebowa, bazyliowe kopytka i inne)
Jedz zdrowo dzięki pomysłom na ziołowe dania.
Składniki: kwadrat suszonych alg „nori”, 20 dag ryżu do sushi, połówka średniego ogórka wężowego, łyżeczka pasty wasabi, łyżeczka ziaren czarnego sezamu (lub uprażonego zwykłego)
Wykonanie: na macie bambusowej rozłożyć jeden kwadrat „nori”, a na nim równomiernie ułożyć ryż. Ogórek przygotować jak w poprzednim przepisie. W ryżu w odległości 1/3 od brzegu maty zrobić palcem rowek przez całą długość, posypać szczyptą ziaren sezamowych, posmarować rowek pastą wasabi i ułożyć na nim paski ogórka. Przy pomocy maty, zwinąć ryż w roladę, lekko ścisnąć, rozwinąć i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm. Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.
Składniki: 1 makrela (na osobę), łyżka grubej soli, 1 łyżki startej rzepy, łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie: rybę oczyścić z zewnątrz, nie odcinając płetw ani łba. Przekroić ostrym nożem na pół, wypatroszyć, natrzeć mocno solą, odstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać patelnię do pieczenia bez tłuszczu, kłaść na nią rybę i piec, trzymając patelnię w powietrzu około 6-7 centymetrów nad mocnym ogniem, aż ryba zrumieni się po obu stronach. Podawać na półmisku z tartą rzepą polaną sosem sojowym.