Jedzmy jogurty! Są smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i zawierają żywe kultury bakterii. Jogurt naturalny (ale nie tylko) może być doskonałym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, a nawet składnikiem diety. Zatem do dzieła!
Składniki: zielone jabłko, seler naciowy, 3 duże pieczarki, mały czerwony grejpfrut, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 jogurty naturalne, 2 szalotki, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie: pestki słonecznika zrumienić bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej. Obrać grejpfruta, podzielić go na cząstki i usunąć białą błonę. Z selera naciowego wybrać serce z liśćmi, liście odstawić, a łodygi pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, polać jedną łyżką soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Opłukać pieczarki i pokroić w cienkie plasterki. Polać resztą soku i delikatnie wymieszać. Obrać szalotki i posiekać. Dodać jogurt, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. Pod koniec dodać seler naciowy. Wymieszać jarzyny i owoce, włożyć do dużej miski albo 2-3 mniejszych. Polać sosem, posypać pestkami słonecznika i na koniec przystroić liśćmi selera.
Składniki: dwie lub trzy pojedyncze piersi z kurczaka, 20 dag chudego białego sera, duży jogurt naturalny, szczypta cynamonu, ulubione przyprawy
Wykonanie: na teflonową patelnię włożyć biały ser, trochę posolić, dodać cynamon i pieprz. Smażyć do momentu, aż ser stanie się lekko ciągnący. Piersi pokroić jak na cienkie kotlety i rozbić. Usmażony ser zawinąć w pierś jak roladę. Rolady wyłożyć na rozgrzaną patelnię i zalać małą ilością gorącej wody. Przyprawić i przykryć. Gdy mięso zrobi się białe, zdjąć przykrywkę i smażyć aż woda odparuje. W międzyczasie jogurt wymieszać z przyprawami i tak przygotowanym dipem zalać roladki. Na patelni trzymać jeszcze przez około cztery minuty.
Składniki: (biszkopt) – 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, (masa) – 2 duże jogurty naturalne, ananas w puszce, galaretka cytrynowa
Wykonanie: upiec biszkopt w dużej tortownicy, ostudzić i przekroić na dwie części. Na jedną część biszkoptu wyłożyć ¾ opakowania jogurtu, następnie położyć połowę osączonych i pokrojonych w kostkę owoców. Na owoce położyć pół kubeczka jogurtu, biszkopt, resztę jogurtu, resztę owoców i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody. Włożyć do lodówki. Jogurt naturalny jest lekko kwaśny, można więc dodać cukier, cukier puder lub cukier waniliowy. Jogurt naturalny można także zastąpić jogurtem owocowym – nie trzeba będzie już dodawać owoców.
Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego, dojrzały banan, dojrzałe kiwi, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, pół szklanki mleka
Wykonanie: wszystko dokładnie zmiksować lub zblenderować. Przed podaniem można wstawić do lodówki na około pół godziny.
Składniki: po pół szklanki otrębów owsianych i otrębów pszennych, szklanka jogurtu naturalnego, 1 jajko, sok z połówki, cytryny, 3 łyżeczki słodziku w proszku (zamiast tego może być cukier)
Wykonanie: do miski wsypać otręby owsiane i pszenne. Następnie dodać jogurt naturalny, surowe jajko, wyciśnięty sok z cytryny i słodzik w proszku (lub cukier). Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Teflonową patelnię rozgrzać, nałożyć łyżką ciasto i lekko spłaszczyć. Proporcje: 1 łyżka ciasta na 1 pacek. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Skrzydełka kurczaka w ryżuSprawdź prosty przepis na pyszny obiad.
Wasza Kuchnia: Placuszki ziemniaczane z sosem czosnkowymPokochasz ten przepis!
Składniki: 750 ml jogurtu naturalnego, 350 ml kefiru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ogórki sałatkowe, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, koperek, 2-3 łyżki orzechów włoskich, sól i pieprz
Wykonanie: jogurt, kefir i sok z cytryny wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, dymki w krążki wraz ze szczypiorkiem. Koperek i orzechy posiekać. Wszystkie składniki oprócz orzechów dodać do jogurtu z kefirem, wymieszać, doprawić do smaku. Po rozlaniu chłodnika do talerzy posypać siekanymi orzechami.
Składniki: 2 puszki cieciorki (po 40 dag), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, kilka kropel oleju sezamowego, 3 łyżki oliwy, 1 limonka, mała garść listków kolendry,oliwa z oliwek, ewentualnie kiełki rzodkiewki
Wykonanie: cieciorkę osączyć z wody. Limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wszystkie składniki włożyć do miski blendera (z wyjątkiem liści kolendry) i dokładnie zmiksować. Dodać liście kolendry i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miseczki, spryskać oliwą i udekorować kiełkami rzodkiewki. Podawać najlepiej na kromce ulubionego pieczywa.